Tidligere arrangementer
Dansk IT Seniornetværk afholder fire - seks arrangementer årligt. Nedenfor kan du læse mere om tidligere arrangementer.
Dansk IT Seniornetværk afholder fire - seks arrangementer årligt. Nedenfor kan du læse mere om tidligere arrangementer.
1999:
1998:
1997:
1996:
1995:
1994:
1993:
1992:
1991:
Hvordan udvikler vi ansvarlig, forandringsparat og lovmedholdelig digitalisering?
Tirsdag den 16. marts afholdt Seniornetværksgruppen et webinar med professor Thomas Hildebrandt fra Datalogisk Institut ved Københavns universitet som taler.
Med 45 tilmeldte fra både Seniornetværksgruppen og Dansk Datahistorisk Selskab må det kaldes en succes.
Emnet var: Ansvarlig, forandringsparat og lovmedholdelig digitalisering?
Vores arbejdsgange og interaktion med virksomheder og offentlige myndigheder bliver mere og mere digitaliserede. Desværre ser vi igen og igen eksempler på, at der udvikles it-systemer, som fejler, enten fordi de direkte bryder loven, som det berygtede skatteinddragelsessystem EFI, eller fordi de arbejdsgange, som systemet skulle understøtte, ikke svarer til, hvad man forestillede sig, da systemet blev designet, som f.eks. sundhedsplatformen EPIC og det nye skoleintra Aula og mange før dem er blevet beskyldt for.
Resultatet er, at allerede meget dyre it-systemer går igennem talrige dyre tilpasninger for til sidst ofte at skrottes.
Thomas præsenterede en metode til forandringsparat og lovmedholdelig digitalisering af arbejdsgange, der efter mere end 10 års forskning og udvikling, senest i forskningsprojektet EcoKnow.org støttet af Innovationsfonden, har ført til stiftelsen af virksomheden DCR Solutions i 2018, som leverer forandringsparat digitaliseringsteknologi, der er taget i brug både i open-source sagsbehandlingssystemer i kommuner, private virksomheder og i forkromede enterprise information management systemer som KMD WorkZone.
Thomas gennemgik en række eksempler fra danske kommuner, som har taget teknologien i brug. Dens styrke er især, at man med lidt længere forberedelsestid opnår, at systemerne bliver meget enklere og sikrere at vedligeholde. Vedligeholdelsen er især vigtig inden for de lovgivningsområder, der hyppigt skifter, fx underretningssager, byggesager m. fl. Til slut demonstreredes systemet live, og Thomas forklarede, hvordan systemet enkelt og let kunne sikre sammenhæng mellem dokumentation og proces.
Afviklingen via Internet med brug af Zoom, som Dansk IT har licens på, gav ikke mange begrænsninger. Spørgelysten var stor undervejs, og Thomas gav sig tid til at besvare og uddybe. Webinar-formatet har jo vist sig uhyre anvendeligt.
Nytårsmøde torsdag den 7. januar 2021.
Det var 7. gang, at seniornetværket afholdte det traditionelle nytårsmøde med foreningens formand og direktør. Grundet corona-restriktionerne var det et virtuelt møde via Zoom, som var dygtig forberedt af sekretariatets medarbejdere Camilla Wyrna Hansen og Camilla Kimmie Madsen.
Henning Jensen bød velkommen og nævnte bl.a., at det i år er 30 år siden, at seniornetværket startede sin mødeaktivitet.
Lisa H. Ferbing nævnte, at det forgangne corona-år havde vist en imponerende innovationskraft i såvel foreningens sekretariat som blandt foreningens medlemmer. Det havde resulteret i en hurtig omstilling til at tage nye teknikker i brug på mange områder. Desuden nævnte hun, at foreningen havde opnået både dansk- og EU-funding til en række nye aktiviteter, hvilket var et bevis på det gode ry foreningen har fået for sin faglige viden og indsigt.
Rikke Hvilshøj fortalte, at foreningen nu havde 11.666 medlemmer, og at der fortsat kom nye. Foreningens flagskib, den årlige konference ”Digitalisering i det offentlige” var klar med 1500 tilmeldte og mere end 10 udstillere til afholdelse den 18-20 marts, dvs. en uge efter at Mette Frederiksen lukkede Danmark. Arrangementet blev ændret til en virtuel OffDig week i efteråret 2020 med ca. 1300 tilmeldte, ca. 80 timers live sendinger og daglige ”godnat historier” fortalt af foreningens næstformand Michael Ørnø. Projektet fik flotte tilbagemeldinger.
Foreningen har også udarbejdet en ca. 100 siders rapport om offentlige udbud, som har fået en meget fin modtagelse.
Mødet blev afsluttet med en kort spørgerunde.
Nytårsmøde i seniornetværket 9. januar 2020
Det traditionelle nytårsmøde blev afholdt i foreningens nye lokaler i Vermundsgade. Denne gang var det foreningens næstformand Michael Ørnø, og vores direktør Rikke Hvilshøj, som fortalte om foreningens aktiviteter i det forgangne år og planer for det nye år.
Med et medlemstal på over 10.000 IT-personer havde foreningen nu rundet en milepæl, men det ville ikke standse arbejdet med at få endnu flere ind i folden. Seminar- og kursusmarkedet var et konkurrencepræget marked, så kvalitet og nye tiltag var en afgørende faktor. Foreningen ville tage teknologien i anvendelse og bl.a. introducere elektroniske møder (webinarer).
Blandt årets højdepunkter var konferencen i Århus om offentlig digitalisering, som tiltrak over 1500 deltagere.
Der var fin spørgelyst blandt de fremmødte, som efter de to indlæg samledes om Crement og kransekage og ønskede hinanden Godt Nytår.
HD Lab i BLOXHUB d. 25. februar 2020
HD Labs ambition er at gøre byggebranchen til en af de mest attraktive industrier i verden: ”Vi vil skabe begejstring, overskud, nye muligheder og forretningsmæssige fordele med teknologi”.
Direktør, civilingeniør Niels W. Falk gav os et indblik i de nye digitale teknologier, som byggebranchen vil absorbere de nærmeste år. Dette inkluderede bl.a. et blik på laserscanninger, avancerede 3D-modeller og, computergeneret designoptimering. Endvidere fik vi præsenteret, robotter og ”hjælpeskeletter”, som spændes på en person, for at aflaste tunge løft. Samtidigt havde vi mulighed for at få et kig ind i BLOX-bygningen.
Medio marts ramtes landet af en delvis nedlukning grundet Coronaen. Dette medførte, at et allerede annonceret møde i Trafikcenter Øst måtte aflyses, og at der ikke blev arrangeret møder resten af året.
Cityringen - hele vejen rundt d. 3. december 2019
Primo december 2019 mødtes Seniornetværket på Østerport Station som indledning til en oplevelsesrig tur til Marmorkirken med Cityringen. På Østerport Station fortalte arkitekt Søren Faartoft om den totalrenovering, som bygningen har undergået. Alle nedsænkede lofter er fjernet, billetkontoret er erstattet af et par automater og en café, der er ingen bænke, men der er kommet nye LED-lamper til at supplere det overdådige dagslys - og så er det hele malet i samme farver med linolie, som da den blev indviet i 1897. Alt i alt er det blevet en utroligt smuk stationsbygning som er åben 24/7 og med så meget lys indeni, at den stråler om aftenen.
Forskellige ved at variere beklædningsmaterialer
Selv om det var svært at rive sig løs fra den smukke bygning, gik vi over til Metrostationen. På stationens øvre etage fortalte Søren om byggeriet og designet af stationerne. I modsætning de gamle Metrostationer er der gjort meget for at gøre dem forskellige ved at variere beklædningsmaterialer, men samtidig er de modulopbyggede, så etableringen har kunnet gøres så industriel som muligt - og meget mere end i metrobyer som London og Paris.
Stationerne
Vi var oppe på fire stationer, først på Nørrebros Runddel, som var et godt eksempel på, at man har bestræbt sig på at skabe tiltalende stationspladser. Nørrebros Runddel ligger faktisk i hjørnet af Assistens Kirkegård som en stille og rolig plads med mange cykelstativer og bænke. Vi kørte videre til Frederiksberg Allé, hvor rulletrappen kommer ud under et hus, der er bygget ovenover stationen, og som indeholder café og blomsterbutik i gadeplan og lejligheder ovenover. Herfra gik turen via København H med røde, keramiske plader i S-togsfarve videre til Gl. Strand, hvor der er en meget lang rulletrappe op mod Højbro Plads og Absalon. Så kørte vi den sidste etape til Marmorkirken, hvor der er etableret en meget smuk plads mod St. Kongensgade, og hvor pladsens symmetri er bevaret med elevator og sidetrappe i hver side. Vi gik rundt langs Marmorkirken til Bredgade, hvor vi sluttede turen på Café Oscar med gløgg og æbleskiver samt hyggelig snak og afslutning på endnu et begivenhedsrigt år.
Af Henrik Juhl
Introduktion til SAP Experience Center d. 4. november kl. 14.00-16.30
Det var spændende og relevante indtryk, netværksgruppen fik med hjem efter 2½ time i SAP Experience Center den 4. november 2019.
Lederen af centret, Thomas Madsen, præsenterede, hvordan SAP ser behov hos sine kunder i de kommende år: forbrugernes oplevelse af det, som systemerne leverer, samt dataopsamling ved hjælp af sensorer.
Det er ikke længere tilstrækkeligt blot at automatisere sin logistik. Forbrugeren – SAPs kunders kunder går op i, at løsningerne også er tilpasset deres behov.
SAP Experience Center fylder godt på øverste etage hos SAP med en foredragssal med en kæmpe skærm (flere skærme) og ’laboratorier’: sæder på München fodbold stadion, en skoforretning, mm. For fodbold stadion præsenteredes et system, som via registrerede fan-mobiltelefoner kunne give overblik over, hvor mange fans der var på vej til en given kamp ad hvilke veje. Det gav mulighed for at omdirigere til andre parkeringspladser, når dem tæt på snart ville være optaget. Når disse fans skulle hjem igen, kunne man via deres mobiltelefoner lokke dem – og kun dem – med fristelser i tøjbutikken eller i baren, for derved at sprede hjemkørslen.
Af klaus@faartoft.dk
IT i folkeskolen hos Bistrupskolen d. 17. september kl. 15.00-17.30
IT er i dag et vigtigt element for alle i samfundet. Det er derfor vigtigt, at eleverne i folkeskolen får en god indføring i og forståelse for IT og programmering.
På Bistrupskolen i Birkerød arbejdes der med IT på alle klassetrin fra 0 til 9.
Vi fik en introduktion til, hvordan man arbejder med IT forståelse og anvendelse samt programmering på skolen.
Lærer og IT-vejleder Thomas Windelin gav os en indføring i og eksempler på, hvordan man arbejder på de forskellige klassetrin, med mulighed for og tid til at prøve nogle af de elementer, som eleverne arbejdede med.
Adaptiv Læring hos virksomheden Area9 d. 9. maj 2019 kl. 14.00 – 16.00
Seniornetværket har længe haft et ønske om at kunne afholde et medlemsmøde om emnet “Adaptiv Læring”. Det lykkedes, da netværket blev inviteret af Area9, som er en dansk virksomhed med speciale i systemer baseret på princippet om adaptiv læring.
Area9s mission er “at levere verdens bedste uddannelses- og træningsresultater baseret på en langsigtet videnskabelig metode. Area9 tilpasser indholdet fra det ene øjeblik til det næste for at optimere elevens vej til at beherske stoffet”.
På mødet præsenterede Jens Fress Horneman, SVP, Business Development, en af firmaets produkter, således som de præsenteres til potentielle kunder, og co-founder og Group CTO, Asger Alstrup Palm vil fortælle om teknologien bagved og berette om firmaets nu 20-årige historie og udvikling.
Kronprinsesse Marys Bro d. 25. februar 2019
Et af de større infrastrukturprojekter i disse år er bygningen af den nye bro over Roskilde Fjord syd for Frederikssund. Broen kommer til at hedde Kronprinsesse Marys Bro. Den ventes færdig til indvielse i slutningen af 2019. Broen skal aflaste Kronprins Frederiks Bro, der er projekteret af Anker Engelund og indviet i 1935 (Kronprinsen er her den senere Kong Frederik IX).
Det samlede projekt, inklusive vejanlæg på begge sider af fjorden, er beregnet til at koste ca. 2 mia. kr. I februar 2019 vil der endnu mangle opsætning af en del broelementer, ligesom hele apteringen af broen naturligvis ikke er udført.
Fakta om broen kan læses på www.fjordforbindelsen.dk
Vejdirektoratets projektchef Henrik Vincentsen fortalte om broprojektet, valg af broprofil, byggemetode og meget mere. Henrik fortalte også om de mange sjove og udfordrende oplevelser, der har været undervejs. Han fortalte også om IT-værktøjer, som har været anvendt ved projekteringen og som skal anvendes under udførelsen. Efter en præsentation inden døre fik netværket lejlighed til at besigtige byggepladsen og de gik en tur på den færdige del af broen.
Nytårskur d. 17. januar 2019
Til den traditionelle nytårskur, præsenterede Dansk IT´s formand og Chef for Kommunikation og Viden om året, der var gået, og hvilke aktiviteter som lå og ventede i 2019.
Københavns Metro d. 31. oktober 2018
Metroselskabet skal snart åbne for den nye Cityring og er også Bygherre for letbanen fra Lyngby til Vallensbæk samt for nye metrobaner til nye øer!? Samtidigt skal de to eksisterende metrolinjer fungere med så få fejl som muligt.
Netværket har fået lov til at besøge kontrolcentret for den eksisterende metro i Ørestaden samt få præsenteret Cityringen og de nødvendige it-systemer for at kunne køre en Metro samt om håndtering af kravstyring i så store projekter.
PostNord d. 27. september 2018
PostNord har på det seneste været udfordret med faldende omsætning grundet de historiske lave brevmængder. Med de faldende brevmængder og den dårlige økonomi har PostNord i Danmark været tvunget til at genopfinde sig selv. Det er sket ved en række ændringer, dels af produktionen, dels ved en omfattende revision af den infrastruktur, som understøtter den, og dels ved ændringer i organisationen.
PostNord vil vise os sin spritnye megaterminal i Ll. Skensved og dertil præsentere den logik, som ligger bag ændringerne, herunder
• Sammenlægning af Quickbreve og pakker
• Ny brevdistribution, hvor hver modtager kun betjenes en gang om ugen (blomsten)
• Nedlæggelse af mange lokale posthuse
• Effektiv distribution med et hub-and-spoke system (5 store pakke centre, 3 brev centre)
• Satsning på TPL (lagerhotel med pluk og distribution)
• Satsning på storgods (paller, partloads og fullloads)
Rigsarkivet d. 17. april 2018
Hvordan opbevares og gemmes nutiden data således, at de kan læses af vores efterkommere om 100 eller flere år? Oldtidens egyptere tænkte næppe på, at deres ”data” på papyrus eller på vægmalerier skulle kunne læses flere tusinde år senere. Men det kan de, og næsten uden problemer.
Opbevaring af nutidens enorme datamængder på en sådan måde, at de også er tilgængelige i fremtiden, er en opgave, som chefkonsulent Jan Dalsten Sørensen i Rigsarkivet beskæftiger sig med i det daglige arbejde. Og det er ikke nogen nem opgave.
Seniorklubben besøgte Rigsarkivet, hvor de hørte om, hvordan man sikrer, at de 30-40 terabyte data, som modtages hvert år, behandles og opbevares med henblik på at sikre dem for eftertiden.
Sommertur til BEC d. 16. juni
Årets sommerarrangement gik denne gang til Roskilde. Et besøg hos en af landets største bankdatacentraler blev efterfulgt af et besøg på et af Danmarks nyeste museer, RAGNAROCK, som er nabo til BEC.
Ca. 25 deltagere overværede hos BEC to meget interessante indlæg om de store udfordringer, som to nye EU direktiver stiller den danske pengeinstitutsektor overfor. Først persondataforordningen, som justitsministeriet netop har fortolket i et 1200 sider stort værk. Derefter PSD2 (Payment Service Directive II) som træder i kraft i begyndelsen af 2018, og som netop har medført en ny version af betalingstjenesteloven.
Begge direktiver indebærer store krav om tilpasning af eksisterende og udvikling af nye procedurer og dermed IT-systemer i den danske finansverden. Omtalen af dette kunne godt tage pusten af selv erfarne IT-folk.
Efter en frokost hos BEC var de fleste af deltagerne på besøg på museet RAGNAROCK. Her fik vi en guidet rundvisning i museet, som viser musikkens udvikling og påvirkning af samfundet i de seneste 50 år. Mange minder fra ungdommen dukkede op hos de fleste under rundvisningen.
Colossus: The first large-scale electronic computer d. 22. juni
Den internationalt anerkendte og førende Alan Turing forsker, B. Jack Copeland, holder foredrag på engelsk om Colossus computeren, som englænderne byggede mod slutningen af anden verdenskrig. Den var efter datidens forhold en kæmpemæssig og specialiseret elektronisk computer, der blev afgørende i arbejdet med at dekryptere meddelelserne fra de avancerede tyske Lorenz SZ40/42 krypteringsmaskiner (Tunny maskiner).
Jack Copeland skriver følgende om sit foredrag:
The story of Enigma and its defeat by the Bletchley Park codebreakers astounded the world. This lecture describes Bletchley’s success against a later, more advanced German cipher machine that the British codenamed Tunny. Broken Tunny messages contained intelligence that changed the course of the war and saved an incalculable number of lives. Colossus was central to the Bletchley attack on Tunny. Thomas H. Flowers and his team of engineers and wiremen built the first Colossus during 1943 in utmost secrecy and at terrific speed. By the end of the war in Europe, there were nine of Flowers' gigantic digital computers working around the clock in Bletchley's Tunny-breaking factory.
Først omkring år 2000 er det fulde materiale vedrørende Colossus og Tunny blevet afklassificeret og tilgængeligt for offentligheden. Jack Copeland’s foredrag vil medvirke til, at folkene bag den banebrydende Colossus maskine kan få den omtale i en bredere offentlighed, som de fortjener.
Individuel og/ eller kollektiv transport d. 25. september
Nye smartphone baserede løsninger til styring af delebilordninger i Storkøbenhavn og meget mere.
Med udgangspunkt i delebilordningen DriveNow, vil vi høre om forretningsidé og teknik bag denne service samt konkurrence med øvrige aktører i det marked.
Hvordan ser dette marked ud i fremtiden?
DriveNow er koblet på en service, så man kan benytte Rejsekortet til at bl.a. låse op og aktivere den reserverede bil.
Hvilke muligheder og begrænsninger giver det – og hvilke konkurrencefordele indebærer det.
Internet of Things (IoT) d. 22. november
Det lyder så nemt - hvorfor er det så, så svært.
Hvis man har et Ingeniør-gen, er IOT jo egentligt simpelt. Med Moore's-lov har vi i dag single-chip processorer med tilstrækkelige ressourcer til at håndtere både fysisk IO og diverse netværksprotokoller.
Men når dimserne rammer den virkelige verden, viser der sig en lang række udfordringer, som slet ikke er så lette at håndtere. Vanskelighederne går lige fra produktudvikling, installation og vedligehold til udfordringer om sikkerhed og i høj grad også privacy.
IOT er allerede igang - også selvom alle udfordringerne ikke er løst - og udviklingen går stærkt. Vi oplever allerede forandringer omkring os - nogle kommer stille og roligt - andre vil komme som en overraskelse for selv store og veletablerede virksomheder. Det spændende bliver, hvor mange der bliver "slået hjem" undervejs, fordi man var for hurtigt ude eller for langsom til at komme igang.
Indlægget vil primært fokusere på de vanskeligheder, som endnu ikke er løst. Når der først er fundet løsninger skal ingeniørerne nok få dem realiseret.
Dagens foredragsholder er Thomas Peter Sonne Olesen. Thomas er uddannet på DTU og CBS som civ.ing og HD informatik og økonomistyring. Har arbejdet ca. 10 år hos DDE med operativsystemudvikling, efterfulgte af ca. 10 år på Teknologisk Institut med videnformidling og ledelse. Herefter var han med til at starte Lakeside A/S, hvor han de seneste 10 år har arbejdet med konsulentopgaver inden for IT-arkitektur og forretning.
Mødet finder sted i DDHFs lokaler i Ballerup Magleparken 5, 2750 Ballerup.
15. januar: Nytårsmøde
Nytårsmøde hos Statens IT med indlæg fra Michael Ørnø, direktør for Statens IT samt foreningens formand, Carsten Nørgaard og foreningens (nye) direktør Rikke Hvilshøj.
Jubilæumarrangement d. 13. juni
Et rigtig spændende jubilæumarrangement i Seniorklubben, som blev afholdt den 13. juni 2016 hos Widex i Allerød.
I foråret 1991 blev det første møde i den nystartede seniorklub i DANSK IT afholdt. Det skete på Datacentralen, som dengang var statens IT-central. Det var derfor et 25 års jubilæummødet, som formanden for Seniorudvalget, Henning Jensen, kunne byde velkommen til den 13. juni 2016.
De ca. 40 deltagere fik en spændende fortælling om opbygningen af en teknologisk meget avanceret virksomhed, som hører til blandt de førende på verdensplan. Såvel hardware som software i et høreapparat er uhyre avanceret teknologi, som stiller store krav til udvikling og produktion. Den skarpe konkurrence på høreapparatmarkedet kræver, at man hele tiden er på forkant af teknologien.
Vi så egen chip-produktion i mindre skala, vi så 3D print og vi hørte om softwareudvikling, som gjorde det muligt at indstille et høreapparat til hver enkelt kundes specielle behov.
I forbindelse med arrangementet var Widex vært ved en frokost. Efter arrangementet var der socialt samvær i klubhuset på den nærliggende Scandinavian Golfbane. Her så vi Henning Larsens imponerende arkitektur.
Besøg hos 3Shape d. 6. september
Seniorklubben på besøg hos en dansk verdenssucces 3Shape, som blev afholdt den 6. september 2016
Hvem vidste, at der bag den flotte facade på Holmens Kanal nr. 7 gemmer sig en dansk verdenssucces?En DTH-studerende og en CBS-studerende fandt sammen for ca. 15 år siden. Den ene havde produceret en scanner som sit eksamensprojekt, den anden havde business viden. Sammen fandt de ud af, at en scanner og CAD/CAM software kunne anvendes til noget spændende. Første kontakt var til den danske høreapparatindustri. Det blev til et samarbejde med Widex omkring udvikling en af maskine, som kunne 3D printe den lille ”dims”, som sættes ind i øret. Den skal jo tilpasses individuelt til brugeren.
Senere blev det dentallaboratorier og tandlægeklinikker som blev den primære kundegruppe. Scanning af tandaftryk og senere scanning direkte i munden har reduceret tid og pris for produktion af kroner og andre komplicerede tandreparationer.3Shape er blandt de tre førende virksomheder på sit område, og kan i dag tilbyde teknologisk førende udstyr til deres kunder. De har tre gange vundet ”Entrepeneur of the Year” prisen, og er tildelt andre nationale og internationale priser. I USA kaldes 3Shape ”The Google og the CAD/CAM industriy”.
Senior Product Manager, Sven Nonboe var en spændende og engageret foredragsholder for seniorklubbens mødedeltagere.2003
2002
2001
2000