Det skrev pressen om OffDig 2025
I sidste uge samlede Dansk IT over 2.000 deltagere og 140 debattører til OffDig og OffDig Health – Danmarks største konference om offentlig digitalisering. Den dansk it-presse mødte talstærkt op og dækkede mange af de højaktuelle debatter.
Med besøg af to ministre, formanden for Danske regioner, flere borgmestre, over 100 dygtige it-specialister samt en række repræsentanter fra Dansk IT's udvalg og fagråd var der lagt op til intens debat i Aarhus Musikhus i sidste uge. På OffDig-programmet var over 80 oplæg og paneldebatter, som blev dækket bredt af den dansk it-presse – herunder kommer et udpluk af artikler.
De fleste medier kræver i dag et login. Hvis du ikke har adgang til artiklerne, anbefaler vi, at du lytter til de to podcasts, som Dansk IT selv har publiceret fra OffDig. Dem finder du nederst på siden, hvor der også er billeder fra konferencen. Men først overblikket over, hvad pressen skrev om OffDig 2025:
Computerworld:
Hvordan ser det digitale Danmark ud i fremtiden?
AI, inklusion og dansk data-suverænitet. Sådan tegnede digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen en vision for Danmarks digitale fremtid i 2040. Den vil være præget af avanceret AI, alternative tech-platforme og kodning i skolen. Ministeren understregede også behovet for at mindske afhængigheden af amerikanske tech-giganter og sikre dansk kontrol over egne data.
ITWatch:
Digital sårbarhed kan koster milliarder
Selvom Danmark i de seneste år har forbedret sit cyberforsvar, er vi stadig sårbare, fordi vores samfund er stærkt digitaliseret. Fx kan et nationalt it-nedbrud i kun én time allerede nu koste os helt op til 6,5 mia. kr. Virksomheder og myndigheder rådes til fortsat at fokusere på nødplaner, backups og træning for at mindske risikoen. Blandt deltagerne i paneldebatten var tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.
Version2:
AI i det offentlige: Fra hypede drømme til konkret gavn
På OffDig tegnede der sig et billede af, at AI i det offentlige bevæger sig væk fra store, fejlslagne projekter og mod mindre, men effektive administrative løsninger. Fokus er på at lette medarbejdernes byrder, som fx i Roskilde Jobcenter, hvor AI hjælper med referater. Økonomistyrelsen har udviklet AI-værktøjer til sagsbehandling og GDPR-scanning, og DMI bruger nu AI til at kortlægge isforhold. Selvom potentialet er stort, er det dog stadig uklart, om regeringens mål om 10.000 frigivne årsværk nås, da AI-løsningerne primært forbedrer service og frigiver tid til kerneopgaver.
Ingeniøren Digitech:
Dansk uafhængighed: Større kontrol – men ringere kvalitet
Vi er i høj grad afhængig af amerikansk teknologi, men et skifte vil medføre ringere løsninger. Det mener direktør for Tænketanken Digital Infrastruktur Signe Ravn-Højgaard. Men det er samtidig en nødvendig pris for at genvinde kontrollen. Det offentlige bør gå forrest med alternativer, men det kræver politisk mod og EU-støtte. Afhængigheden af amerikanske techgiganter udgør også et demokratisk problem, da de styrer platforme, der bruges til politisk kommunikation.
Altinget:
Amerikansk dominans i skyen skaber usikkerhed
Det offentlige Danmark er stærkt afhængig af amerikanske cloud-løsninger, hvilket skaber bekymring på grund af den uforudsigelige politiske situation i USA. Eksperter advarer om øget risiko og opfordrer til at udarbejde exitplaner og søge europæiske alternativer. Aarhus Kommune har allerede taget skridt til at flytte data til europæiske cloud-tjenester. Microsoft forsikrer dog, at de beskytter kundedata og overholder europæisk lovgivning.
ITWatch:
NIS2-regler – offentlige myndigheder slipper for bøder
Offentlige myndigheder, der ikke overholder NIS2-reglerne, slipper for bøder, i modsætning til private virksomheder. Minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen (V), understreger dog, at der vil være tilsyn og påtaler ved manglende overholdelse. NIS2-direktivet, der træder i kraft 1. juli 2025, pålægger aktører i kritiske sektorer at leve op til skærpede cybersikkerhedskrav. Beslutningen om at undtage offentlige myndigheder fra bøder vækker debat om risikoen for manglende incitament til overholdelse.
Version2:
Dansk myndigheder søger digital uafhængighed
Offentlige myndigheder i Danmark frygter konsekvenserne af at være for afhængige af amerikanske tech-giganter. Eksperter advarer om risikoen for systemsvigt og spionage, især under en uforudsigelig amerikansk administration. Behovet for at finde europæiske alternativer er presserende, og flere kommuner er allerede begyndt at undersøge mulighederne for at frigøre sig fra amerikansk dominans.