Digitalisering af graviditetsforløb med øget brugerinddragelse baseret på dansk forskning
Sundhedsvæsenets parter udvikler lige nu nye it-løsninger, der skal digitalisere og samle journaldata for gravide kvinder. For at opnå de bedste resultater inviterer styrelsen en bred gruppe af sundhedsfaglige brugere med i hele udviklingsprocessen. Det sker ved at følge en række anbefalinger fra Brugerinddragelse.dk – et nyt initiativ som Dansk IT aktivt deltager i.
I 2023 lancerede Sundhedsdatastyrelsen appen 'Min graviditet' version 1.0, som siden da er blevet downloadet over 40.000 gange – det svarer til hver anden gravide kvinde i perioden. Via appen gives der information og vejledning, men ikke adgang til brugerens egne journaldata. Dem må hver gravide kvinde stadig selv bære med sig rundt i systemet i en papirbaseret vandrejournal og en svangerskabsjournal fra praktiserende læge.
Det ønsker sundhedsvæsenets parter at lave om på med nye digitale løsninger på området. For at understøtte et digitaliseret graviditetsforløb, skal jordemødre, sygeplejersker, læger og andre sundhedsfaglige grupper kunne orientere sig i data på en brugervenlig, ensartet og sikker måde. Det kræver indsigt i en lang række forskellige arbejdsprocesser, og det er her god brugerinddragelse kommer ind i billedet.
– Selvom de fleste it-projekter på det danske marked omfatter en vis grad af brugerinddragelse, så tyder meget på, at vi ikke gør det nok. Fx oplever hver fjerde dansker stadig problemer med at kommunikere digitalt med den offentlige sektor. Især fordi de digitale løsninger, vi udvikler, ikke er brugervenlige nok. Men de problemer kan i stort omfang afhjælpes med øget og mere velstruktureret brugerinddragelse, siger Jan Riis, medlem af Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor.
Vi skal ikke tro – vi skal vide
Paradokset er, at Danmark faktisk er et af verdens førende lande inden for forskning i brugerinddragelse, men vi har ikke været gode nok til at omsætte den viden til praksis. Forskningen viser, at god brugerinddragelse både kan gøre vores it-løsninger bedre, billigere og mere inkluderende.
Manglende brugervenlighed er ofte en konsekvens af, at man ikke har tilstrækkeligt viden om brugernes behov. Det kræver, at man går tæt på dem – f.eks. ved at udføre feltstudier. Designmæssigt er det heller ikke sikkert, at brugerne er bedst tjent med et klassisk smukt og luftigt design. Måske brugerne i højere grad har brug for at kunne se en masse information tæt samlet på én skærm, frem for at bladre frem og tilbage mellem flere skærme hele tiden. Men den slags finder man kun ud af ved at involvere kommende brugere. Gør man det ikke, øges risikoen for at budgettet bruges på at gå i en forkert retning.
– Løsningen er at give plads til mere og bedre brugerinddragelse gennem hele udviklingsprocessen. It-projekterne skal bemandes med gode repræsentanter for brugerne. Både for dem der skal bruge løsningen direkte, men også dem der skal hjælpe og støtte. F.eks. pårørende til dem der har svært ved de digitale løsninger. Bedre brugerinddragelse udløser typisk også en masse nye idéer, som ingen af parterne ville være nået frem til på egen hånd – de spiller hinanden bedre. Totaløkonomisk set vil grundig brugerinddragelse derfor ofte være billigere, end hvis man på den korte bane vælger at spare den væk, siger Jan Riis.
Fem elementer definerer best practise
Sammen med Akademiet for de Tekniske videnskaber (ATV) og forskningssamarbejdet DIREC har Dansk IT startet et nyt initiativ, der skal fremme bedre brugerinddragelse. Blandt andet ved at stille information til rådighed på brugerinddragelse.dk. Herunder disse fem grundelementer for best practise:
- Repræsentanter for brugerne er med fra start til slut i udvikling af nye it-løsninger og i tilpasning af eksisterende løsninger.
- Der indgår feltstudier af brugssituationer og kontekster for brug.
- Der udvikles løbende mock-ups, prototyper og produktversioner.
- Der holdes workshops med brugere og udviklingsteamet.
- Udviklingsteamet har kompetencer inden for brugerinddragelse
Målet er at skabe udviklingsprocesser, som afdækker værdifuld brugerviden i alle udviklingsfaser, så det kostbare programmeringsarbejde bygger på et mindre risikobetonet fundament.
Sundhedsområdet går forrest
Som en af de første til at samle udfordringen op, har styregruppen i programmet ”Digital Løsning til Graviditetsforløb” besluttet, at deres udvikling af nye it-løsninger skal inddrage brugere fra alle relevante sundhedsfaglige grupper efter best practise-modellen på brugerinddragelse.dk. Det skal sikre høj brugervenlighed, færre fejl, bedre overblik, øget sikkerhed samt at gravide kvinder ikke længere behøver at bære deres papirjournaler rundt i systemet.
– I Dansk IT følger vi sundhedsvæsenets implementering af best practise-modellen på tæt hold, og når erfaringerne er i hus, vil vi bruge dem som springbræt til at påvirke endnu flere offentlige organisationer til at gå samme vej. Det er også et ret godt eksempel på, hvordan frivilligt foreningsarbejde kan få indflydelse på, hvordan vi griber tingene an på nationalt niveau, slutter Jan Riis.