Digitaliseringsfjendsk lovgivning undergraver vores demokrati

I årevis har den offentlige sektor debatteret, hvordan vores lovgivning kan gøres nemmere at digitalisere, men problemet er ikke løst – så langt fra.

Dansk lovgivning er stadig alt for kompliceret, detaljeret og unødvendig svær at digitalisere. Det koster os milliarder af skattekroner og svækker vores tillid til staten og det demokratiske fællesskab. 

Sådan skriver Ejvind Jørgensen, formand for Dansk IT's udvalg for IT i den offentlige sektor i en ny kronik i Jyllands-Posten. 

It har et enormt potentiale til at effektivisere vores samfund, men it kan også bruges til at forvalte lovgivning, der er så kompleks, at den slet ikke kunne fungere uden. Det gælder f.eks. vores lovgivning for skat, dagpenge, sociale ydelser og problembarnet offentlig ejendomsvurdering. På den måde kan it også blive et værktøj i den forkerte sags tjeneste. 

Fra Dansk IT's side mener vi, at det er på høje tid at tage et opgør med snæversynet juristeri og særinteresser, for i stedet at fokusere langt mere på borgerværdi. 

Det handler naturligvis ikke om, at de digitale hensyn skal begrænse det politiske arbejde eller at gå på kompromis med den enkelte borgers retssikkerhed. Det er ikke halen, der skal logre med hunden. Det handler om at forenkle og standardisere, hvor det giver mening. 

Hvordan gør vi det bedst? Her er seks vigtige indsatsområder:

1️⃣ Gør borgerrettet lovgivning mere enkel og forståelig.

2️⃣ Indfør mere topstyret digitalisering af større lovkomplekser.

3️⃣ Genbrug systemer – mange forvaltningsprocesser er de samme.

4️⃣ Undgå unødvendig variation som ikke gavner borgerne.

5️⃣ Opprioritér effektiv digitalisering i den politiske proces.

6️⃣ Sæt borgernes forståelse højere end overkompliceret jura.


Læs kronikken her (kræver abonnement til Jyllands-Posten) >