Margrethe Vestager med klar udmelding før OffDig Week: Vi vælger overvågningssamfundet fra

Både de private virksomheder og den offentlige sektor må acceptere, at borgerne har ret til en privatsfære. Der skal være grænser og fravalg i brugen af data, lyder det fra EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager i forbindelse med OffDig Week.

Margrethe Vestager

Både de private virksomheder og den offentlige sektor skal acceptere, at forbrugere og borgere har ret til en privatsfære. Den klare melding kommer fra konkurrencekommissær og ledende næstformand i Europa-Kommissionen, Margrethe Vestager, i et interview til Dansk IT i forbindelse med OffDig Week – Danmarks største konference og virtuelle event om offentlig digitalisering.

- I øjeblikket skaber vi en ny hverdag, og de balancer, vi holder, og de valg, vi træffer, skal sørge for, at det både er en fordel for borgere og for virksomheder. Det gør så, at vi er klar over, at der er nogle fravalg. Vi vælger overvågningssamfundet fra, lyder det fra Margrethe Vestager.

Vi skal respektere privatsfæren
I interviewet bliver Margrethe Vestager spurgt, hvordan vi i EU kan sikre, at anvendelsen af data kan være en fordel for både virksomheder, den offentlige sektor, borgerne og forbrugerne. Hvordan undgår vi, at der kommer ubalance? 

- Der er mange ting, som man kan i Kina, som man ikke kan i Danmark, Tyskland eller Italien, fordi vi kommer med en respekt for den enkelte som borger og som menneske. Det gør, at vi respekterer, at der er en privatsfære. Det har selvfølgelig en omkostning. For mig bliver den omkostning bare fuldt afbalanceret af, at det skaber tillid. 

- Dem, der arbejder med digitale teknologier, har en respekt for, at jeg har ret til en privatsfære. Den tillid kan blive fundamentet for en meget stærkere brug af digital teknologi end den, hvor man tænker: ’Jeg ved ikke, hvor dette fører hen – så jeg må hellere distancere mig fra det’.

Borgerne skal vide, hvad den offentlige sektor ved om dem
I interviewet med Margrethe Vestager bliver hun også spurgt, om hun mener, at der i dag er en balance i, hvilke data den offentlige sektor har adgang til om borgerne, og hvad borgerne så omvendt har af muligheder for indsigt i den offentlige sektor?

- Det er der ikke nødvendigvis. Jeg tror, at det er meget svært for borgeren at følge med i, hvad de offentlige myndigheder egentlig ved om mig, svarer Margrethe Vestager. 

Hun fremhæver, at der i Holland netop har været en domsafsigelse, hvor man har afgjort, at man ikke kan have et system, hvor man blandt andet bruger data om vandforbrug til at tjekke, om folk bor på deres officielle adresse eller bor sammen med nogen og derfor snyder med deres offentlige overførsler. 

- Det er et godt eksempel. Data om vandforbrug er super til at bekæmpe vandspild og til at sætte folk i stand til at forholde sig til deres vandforbrug, men hvis det bliver brugt til at tjekke, om man er på adressen, uden at man ved det, så synes jeg, at man er trådt over en tærskel, som man skal lade være at træde over.

- Det er det, der gør, at vi bliver nødt til at diskutere, hvad vi bruger data til, siger Margrethe Vestager i interviewet. 

Læs mere om OffDig Week her.

Se interviewet med Margrethe Vestager: