Toplederne er ikke i tvivl: Manglen på kompetencer er den største udfordring

Manglen på nye talenter og medarbejdere med de rette kompetencer er en kæmpe udfordring for mange virksomheder i takt med den øgede digitalisering. Faktisk er det den største udfordring og risiko netop nu, konkluderer ny undersøgelse.

Der er mange ting, man kan bekymre sig om som leder: Måske har virksomheden svært ved at nå budgetmålene, måske er en ny produktlancering løbet ind i problemer, måske har virksomhedens image det ikke for godt, eller måske er man blevet ramt af et it-sikkerhedsbrud?

En ny undersøgelse fra it-analysefirmaet Gartner viser dog, at det faktisk er en helt anden bekymring, der holder lederne vågne op natten: Manglen på talenter. 

Det er første gang, at respondenterne i Gartner-undersøgelsen, der udføres hvert kvartal, udpeger talent-manglen som den største risiko for organisationen. Så sent som i tredje kvartal 2018 lå denne udfordring på en tredjeplads, men i opgørelsen fra fjerde kvartal endte manglen på talenter på en førsteplads over de udfordringer, der ifølge lederne udgør den største risiko. 

- Manglen på medarbejdere er eskaleret i de seneste tre måneder til nu at være den største risiko, som organisationer på globalt plan står over for, lyder det fra analysefirmaet

63 procent af respondenterne i Gartner-undersøgelsen svarer, at manglen på nye talenter er en kerne-bekymring for deres organisationer. 

- Organisationerne star med kæmpe udfordringer på grund af hastige forretningsforandringer, en acceleration af privacy-reguleringen og digitaliseringen af deres industrier. En fællesnævner her er, at det involverer nye talenter at adressere disse primære udfordringer, lyder budskabet fra Gartner om undersøgelsen, hvor 137 topledere fra organisationer rundt omkring i verden medvirker. 

Gartner

Kilde: Gartner

Også et stort problem i Danmark
Resultaterne fra Gartners nye undersøgelse passer fint sammen med resultaterne fra IT i praksis 2018-2019, som Rambøll og DANSK IT står bag. I undersøgelsen er både forretningsansvarlige og it-ansvarlige i offentlige virksomheder i Danmark blevet bedt om at rangere de største barrierer for digitale ambitioner. 

De forretningsansvarlige placerer manglen på nødvendige kompetencer på en førsteplads, mens de it-ansvarlige udpeger ledelsens udfordringer med at forstå og håndtere digitaliseringen som den største barriere. Også i det private erhvervsliv er der store udfordringer med at skaffe de rette medarbejdere med de rette kompetencer. 

IT i praksis

Kilde: IT i praksis

Det er også problematisk, at IT i praksis viser, at virksomhederne kun i et begrænset omfang prioriterer det at investere i at tiltrække og fastholde de rette talenter højt. På investeringslisten for det næste år placerer danske CEO’s og CIO’s tiltrækning og fastholdelse af digitale talenter på en henholdsvis sjette og syvendeplads. Og de mener heller ikke, at mangel på talenter har særlig stor strategisk betydning: Indsatsområdet er nede på en niende og tiendeplads på CEO’s og CIO’s prioriteringsliste for at realisere forretningsstrategien.

Læs mere om det her.

Vigtigt at styrke kompetencerne
DANSK IT mener, at vi i Danmark er nødt til konstant at styrke borgernes digitale kompetencer. Her taler vi digitale kompetencer i bred forstand. Ofte fokuseres der meget på, at vi mangler it-specialister i Danmark. Det er også korrekt, og det er bestemt en vigtig agenda, at vi får gjort noget ved det. Det må bare ikke skygge for, at alle danskere på tværs af alle faggrupper og befolkningsgrupper har brug for at styrke deres digitale kompetencer. 

Vi skal have stærke kompetencer, så vi kan arbejde med de nyeste it-værktøjer på arbejdspladsen og i skolerne, og så vi kan skabe og udvikle ved hjælp af digitalisering både i det professionelle og private liv. 

Lisa Herold Ferbing, der er bestyrelsesformand i DANSK IT, har samtidig dette budskab om, hvordan man i danske virksomheder kan få det optimale ud af de kompetencer og talenter, man råder over: 

- Man skal have afdækket de kompetencer, man har i virksomheden, og finde ud af, hvad man eventuelt mangler. Og så skal man have bragt de mange kompetencer sammen, så de kommer til at spille sammen på tværs. Når man sætter folk sammen på nye måder, kan der opstå nye kompetencer, som man ikke tidligere har set i virksomheden, lyder det fra Lisa Herold Ferbing, der uddyber, hvad det indebærer:  

- Det er meget vigtigt, at man ikke er siloopdelt i virksomheden. Det er ledelsen, der kan og skal tage den opgave på sig at ændre det – og det er især vigtigt i en tid, hvor der knaphed på arbejdskraft. 

DANSK IT kommer løbende med anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan løse problemet med manglende kompetencer. I sidste uge skrev DANSK IT sammen med Dansk Metal i Jyllands-Posten, at det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på at sikre nyuddannede kandidater, når vi eksempelvis taler cybersikkerhed, men også tager hånd om opkvalificeringen af den eksisterende arbejdsstyrke:

- Dansk Metal og DANSK IT opfordrer til, at regeringen, offentlige institutioner og det private erhvervsliv indtænker opkvalificering, når nye strategier for cybersikkerhed udrulles. Det er vigtigt, at danske uddannelsesinstitutioner udklækker it-specialister. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi i Danmark satser på opkvalificering. Det er alt andet lige markant hurtigere end at afvente nyuddannede kandidater fra universiteterne, mens de it-kriminelle fortsætter deres angreb.

Der er behov for en digital oplysningstid
Samtidig er det vigtigt, at vi også diskuterer digitale kompetencer i bred forstand. Som borgere i det digitale samfund skal vi nemlig alle have en viden om, hvad der er på spil. Ikke i dyb teknologisk forstand, men i forhold til muligheder og risici og i forhold til den rolle, som virksomheder, myndigheder og vi selv kan og skal spille.

Det emne har vi tidligere behandlet i en podcast med Klaus Kvorning Hansen, formand for DANSK IT’s udvalg for digitale kompetencer. Lyt til podcasten herunder:
 

e-CF

Nyhed - Mandag - d. 10-9-2018

Gratis kompetence­værktøjer hjælper it-professionelle med at afklare styrker og svagheder

Med gratis onlineværktøjer under European e-Competence Framework kan it-professionelle få afklaret deres kompetencer og se, hvad de mangler for at kunne bestride nye spændende stillinger.

Artikel - Fredag - d. 23-9-2016

Kurser og Certificeringer

for alle it-professionelle og it-brugere