Bliv klogere mens du ligger i hængekøjen: Fire bud på din sommerlæsning

Hvert år samler DANSK IT en række anbefalinger til hvilket læsestof du skal fordrive tiden med i hængekøjen. I år har vi bedt foreningens udvalgsformænd om at komme med deres bud på inspirerende bøger til sommerferien.

Agurkesæsonen er over os, regeringen er dannet, og Folketinget gået på ferie. Det er tid til at genoplade og laste sommerhjernen med gode argumenter, inden du skal ud og diskutere kunstig intelligens i den offentlige sektor eller nationale EPJ-systemer over en grillpølse med flute.

DANSK IT ønsker dig en rigtig god sommerferie. Husk nu drosle ned for både mailen, mobilen og de sociale medier, så du kan være helt udhvilet, når du vender tilbage til hverdagen efter ferien. Find formændenes bud nedenfor:

 

Klaus Kvorning Hansen, formand for DANSK IT’s Udvalg for digitale kompetencer

- Digital dannelse er i mine øjne en betegnelse for noget, vi skal have for at kunne være myndige borgere i et samfund, der er præget af og præget gennem digitale teknologier. Dannelsen forudsætter oplysning og indsigt af individuelle former og mængder, men ikke desto mindre. Til hjælp og selvhjælp har jeg haft god gavn af disse bøger.

- Overvågningskapitalismens tidsalder; Shoshana Zuboff

- Bogen er en omfangsrig beskrivelse af, hvordan vores samfund allerede er gennemgribende præget af de forretningsmodeller og økonomiske strukturer, som køb og salg af adfærdsdata skaber og dernæst forudsætter. Hvis man ikke bliver skræmt af den udfordring for vores frihed og demokrati, vi ifølge Zuboff står over for, så bliver man i hvert fald klogere på dens karakter og omfang.

- Zuboffs bog er fyldt med konkrete eksempler på, hvordan overvågning og forudsigelse af adfærd foregår. I Weapons of Math Destruction dykker Kathy O’Neil endnu dybere ned i principperne og matematikken bag de algoritmer, der i større og større udstrækning benyttes til automatisering af beslutnings- og vurderingsprocesser. Det er ikke en teknisk bog, og den åbner i den grad ens øjne for ”the dark side of Big Data”. I videoen https://youtu.be/TQHs8SA1qpk gengiver Kathy O’Neil hovedpointerne og sigende eksempler på, hvorfor algoritmer ikke er objektive, på trods af at der ligger ”ren” matematik bag.

- Hvordan blive vi digitalt dannede?; Camilla Mehlsen og Vincent F. Hendricks

- Forfatterne angriber i direkte spørgsmålet i titlen. De har gode og meget konkrete bud på, hvad vi kan gøre for at mestre de udfordringer, som ”det store socialpsykologiske eksperiment”, vi alle deltager i, skaber. Bogen efterlader dermed ikke blot læseren med en diagnose, men også med i det mindste elementer af en kur. Det er en god ting i en tid, hvor det kan synes aldeles overvældende, hvad teknologien giver af muligheder, men også udsætter os for af risici.

 

Jim Nielsen, formand for DANSK IT’s Erhvervsudvalg:

- Infonomics: How to monetize, manage, and measure information as an asset for competitive advantage; Douglas B. Laney

- Jeg synes, man skal læse Infonomics, fordi den sætter værdi på arbejdet med at professionalisere data.

Den er også inspirationen til denne blog jeg har lavet: Data bør (også) være et aktiv fra CFO’ens synsvinkel

“We will one day look back at Doug’s work and say, it is the groundbreaking work that firmly put data and data leadership in the middle of the business arena not as the whiste elephant, but as the phonenix: a formal player at the boardroom table.”

Althea Davis, Chief Data Officer, ABN AMRO

 

Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s Udvalg for it i den offentlige sektor:

- Handlingens kunst: strategisk handling gennem selvledelse; Stephen Bungay

- I den virksomhed, jeg arbejder i, bruger vi vendingen "Delivery is the strategy". Hvad der er ikke er omsat til handling og effekt, er blot planer og velmenende strategier. "Command and control" virker ikke (og har ikke gjort det længe).

I en kompleks verden må vi finde mere hjælpsomme tilgange. Vi kan ikke på forhånd definere vejen til målet. Som en af kompleksitetsteorien fædre, Ralph Stacey, udtrykker det: Lederne skubber til et hav af små udviklinger. Problemet er bare, at de selv tror, de navigerer efter forkromede strategier. Det handler om at slippe kræfterne løs og mere effektivt løbende håndtere forandringerne. Forandringer som er den eneste konstant. Som leder må man tættere på og ikke gemme sig bag strategier og planer eller i styrekomiteer - for hvem har set en statue af en komite?