Mange danskere tvivler på it-sikkerheden i det offentlige

Mere end hver fjerde dansker har slet ikke eller kun i mindre grad tillid til it-sikkerheden i det offentlige, og næsten halvdelen tror ikke meget på, at det offentlige er i stand til forhindre, at ansatte snager i borgernes persondata. Det viser en undersøgelse som A&B Analyse har gennemført for DANSK IT.

Undersøgelsen, der bygger på 1.117 besvarelser, har taget temperaturen på, i hvor høj grad danskerne har tillid til it-sikkerheden i den offentlige sektor.

- Selvom 68 procent generelt har tillid til it-sikkerheden, så er det bekymrende, at 28 procent slet ikke eller kun i mindre grad har tillid til it-sikkerheden i det offentlige, siger Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for it i den offentlige sektor.

Særlig lille er tilliden til, at det offentlige er i stand til at forhindre, at ansatte uberettiget slår op i registre med borgernes persondata.

46 procent har således slet ikke eller kun i mindre grad tillid til, at det offentlige er i stand til at beskytte registre og databaser mod at ansatte skaffer sig uberettiget adgang til persondata – fx om skattemæssige eller sundhedsmæssige forhold om ekskærester, naboer, kendte etc.

- Hvad enten mistilliden er berettiget eller ej, skal den tages dybt alvorligt. For er der ikke tillid til, at vores data bliver beskyttet risikerer man at underminere den høje tillid, der ellers normalt er mellem borger og det offentlige, fortæller Ejvind Jørgensen, og fortsætter:

- En stor dansk virksomhed ville næppe kunne leve med, at hver fjerde generelt ikke har tillid til virksomhedens it-sikkerhed eller, at 46 procent af kunderne tror, at virksomheden ikke kan forhindre, at ansatte snager i deres personoplysninger.

Tryghed gennem indsigt og kontrol med egne data

En måde at komme mistilliden til livs er at give borgerne indsigt og kontrol med deres egne data. Det er man blandt andet begyndt på i sundhedssektoren, hvor borgere kan logge ind på sundhed.dk og se, hvem der har set på deres sundhedsoplysninger.

Også kommuner går i den retning. KL har netop sendt forslag til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi i høring. Deri kan man læse, at man ønsker at give borgerne bedre mulighed for digitalt at se og følge de data, kommunerne har om den enkelte, og hvem der bruger dem. Sådanne løsninger vil ifølge DANSK IT-undersøgelsen kunne skabe mere digital tryghed.

23 procent af danskerne ville således føle sig meget mere trygge, hvis de kunne følge med i, hvad der sker med deres data. 39 procent lidt mere trygge og for 30 procent vil det ikke gøre nogen forskel.

66 procent ville dog i høj eller i nogen grad regelmæssigt tjekke, hvad der sker med deres data, hvis det kunne gøres via en selvbetjeningsløsning på nettet.

- Det ville være i tidens ånd, at give borgerne kontrol og indsigt i deres egne data, så de får den tryghed, der er i selv at kunne følge med i og kvalificere data. Vi har i Danmark stor tillid til det offentlige, og det skal vi også have, når det gælder it-sikkerheden, slutter Ejvind Jørgensen.

Læs her flere af undersøgelsens konklusioner