Debatmøde: Her er stopklodserne for digital velfærd

Digitaliseringen skyller ind over os, men debatten om, hvad der skal til for at udnytte potentialet til at skabe vækst og velstand er stort set den samme som for 20 år siden. Sådan indledte Falcks koncernchef Allan Søgaard Larsen DANSK IT’s Danmark 3.0-debatmøde i mandags.

En fuldstændig pakket konferencesal hos Nykredit var rammen for 3 timers intens debat om, hvad der skal til for at udnytte Danmarks digitale potentiale til at sikre og videreudvikle velfærden. Ud over Falck-topchefen kunne de mere end 100 samfunds- og digitaliseringsinteresserede i salen opleve økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og andre nøglespillere give deres vurdering.

Fra Allan Søgaard Larsens side var budskabet klart. Den offentlige sektor og i særdeleshed sundhedssektoren skal organisere sig på en anden måde, hvis de mange milliarder, der købes ind for, skal skabe vækst, innovation og arbejdspladser i den private sektor.

- De store summer, vi bruger på sundhed, kommer ikke til at trække danske virksomheder i gang. Vi er nødt til at trække private leverandører tættere ind i den offentlige verden. De skal helt ind i kernen af det offentlige, lød det fra Allan Søgaard Larsen. Han undrede sig blandt andet over, at man i forbindelse med et storskala-projekt i Nordjylland om KOL-kufferter ikke har private virksomheder med inde, så der er nogen, der kan løbe med produktet ud over Danmarks grænser.

- Det handler ikke om teknologi, men om at der skal være en organisering, der får teknologien til at virke og blive udbredt. Den måde, man organiserer sig omkring patienten, kan give eksportmuligheder. Vi har talt om det før, men alligevel sker der ikke noget, siger han og henviser til, at man for 20 år siden kaldte samme problemstilling ”systemeksport”.

Ny udbudslov

Også Margrethe Vestager talte for et tættere samspil mellem den offentlige sektor og leverandører. En ny dansk udbudslov skal være med til at bane vejen. - Det, der skal komme er en egentlig dansk udbudslov. Vi skal ikke bare implementere et EU-direktiv. I dag er der meget, der går galt i udbudsprocessen, lød det fra ministeren.

Hun påpegede samtidig, at Danmarks helt store udfordring er, at antallet af danskere, der befinder sig i den sidste tredjedel af livet, stiger dramatisk. Mens ressourcerne ikke gør det. Så hvordan kan vi blive ved med at bevare og udvikle velfærdssamfundet. Digitaliseringen åbner her en ny verden. Digitaliseringen kan håndtere store økonomiske udfordringer. Og ligesom Allan Søgaard Larsen mente Margrethe Vestager, at det reelt ikke er en teknologi-diskussion men i stedet en diskussion, der i høj grad handler om organisering.

- Hvad kan skabe vækst? Det er ledelsen og organisationen – forestillingerne - der skaber vækst. Hvis vi kan få de forskellige parter til at spille sammen, kan vi rykke, sagde ministeren, der da også rundede diskussionen af med at fortælle, at den vigtigste digitale opgave her og nu er at få lavet en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi. En prioritering, som Allan Søgaard Larsen, var enig i.

I debatten deltog desuden Helle Rootzen, institutdirektør på DTU, Peter Pietras, adm. dir. i Odense Kommune, Jens Andersen, adm. dir. Region Sjælland, Thomas Børner fra Finansministeriet og Rune Petter Domsten, direktør i 3D VisionLab. Læs her en klumme af regionsdirektør Mikkel Hemmingsen, Region Syddanmark. I klummen giver han et indblik i, hvordan Region Syddanmark arbejder sammen med erhvervslivet for at skabe vækst.