19 oplagte medlemmer af Seniornetværket, besøgte den 26. oktober 2023 sammen ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation, som befinder sig i det gamle Østerbro Posthus.
Vores museumsvært tog os igennem museets hovedområder:
• den danske kommunikations- og mediehistorie fra postvæsenets oprettelse i 1624.
• massekommunikation i lyde og billeder og til vor tids digitale virkeligheder.
• kommunikationshistoriens gode ideer, der blev til de utrolige opfindelser, der har bragt mennesker sammen og på en gang gjort verden til et både større og mindre sted.
• aflytning, overvågning og falske sandheder og om, hvordan kommunikationsteknologier truer os som samfund og individer – både før og nu.
Besøget var en tur down memory lane, hvor vi både så og hørte om noget, vi alle kendte til, men også fik indblik i forhold, vi blot havde hørt om eller slet ikke vidste noget om. Udover at se hele omstillingsbordet fra central Hellerup – 10.000 numre, afprøvede nogle af os også et mindre, fungerende omstillingsbord fra en virksomhed.
Det var et spændende besøg. Museumsværten var trods sin unge alder særdeles vidende om det, hun fortalte om.
Arrangementet afsluttedes med hyggeligt samvær på en nærliggende café.
Vidste du, at der i omkostningerne til produktion af en spillefilm, mange gange bruges fra 25-50% af pengene til IT-forbrug?
Det fortalte Mikael Windelin på et møde en varm tirsdag eftermiddag, til ca. 20 interesserede deltagere i Seniornetværket. Mikael er en af Danmarks bedste til at producere filmscener ved hjælp af computerkraft og kunstig intelligens. Han har bl.a. fået en af den danske filmbranches fineste udmærkelser (en ROBERT) for hans bidrag til Ole Bornedals film om fejlangrebet på Den franske Skole (Skyggen i mit øje). Der findes kun to flyvefærdige Spitfires i verden. I filmen indgår mange scener med flyangreb, nærbilleder fra cockpit, luftkampe, nedskydninger, m.m. Alt en computerskabt. (Eller fake?)
Optagne menneskebevægelser kan overføres til f.eks. kæmpetrolde (Den norske film TROLL), hvor man ser en kæmpetrold gå ned ad Karl Johan gaden i Oslo og ødelægge alt på sin vej. Andre eksempler var, at et menneskehoved udskiftes med et andet, og det er umuligt at se ændringen. (Fake?)
Under foredraget blev der vist mange interessante klip fra film, som Mikael havde bidraget til. De udløste stor spørgelyst, og der var stort bifald til Mikael, da mødet sluttede efter to spændende timer.
Arrangement om datalagring mandag den 6. marts 2023.
Der var ca. 20 deltagere i seniornetværkets arrangement nr. 131, hvor Hitachi Vantaras nordiske chef for salgs-support Carsten Braagaard fortalte om datalagring. Carsten var inviteret set i lyset af den formidable mængde data, som dagligt genereres af milliarder af private brugere af internettet og af virksomheders fortsatte digitalisering.
IoT (Internet of Things) er i dag en væsentlig bidragsyder til generering af data, sagde Carsten. Det kan f.eks. være sensor-data som skabes på en vindmølle, der står 50 km ude i Nordsøen. Den rette indsigt i disse opsamlede data er vital for drift og forebyggende vedligeholdelse af møllen. Mængden af blandt andet denne type data betyder, at behovet for datalagring vokser eksplosivt. Godt 80% af al data i verden, er skabt inden for de seneste to år, og det stopper på ingen måde her.
Lagring af 100 petabyte on-line data (én petabyte er 1.000.000.000.000.000 tegn) fylder ca. 8 fulde racks (eller 10 kvadratmeter) i et datacenter, men datalagring er ikke kun et spørgsmål om processorer, flash og roterende diske. Det er i høj grad også funktionalitet, der kan begrænse mængden af data ved komprimering samt procedurer for opdagelse af dubletter, så de samme data ikke lagres flere gange.
Desuden er det vigtigt at sikre, at data placeres på de relevante lagringsplatforme afhængig af krav til fx snitflader, performance og opbevaringstid. En storage-platform i kraftig vækst er objekt-storage som supplement til traditionel blokbaseret datalagring og tape. Object-storage er den primære teknologi, som anvendes i “skyen”.
Det stigende fokus på sikring af datatab f.eks. i forbindelse med Ransomware-angreb stiller også store tekniske krav til leverandørerne af datalagre. Carsten nævnte, at omkostningerne til at sikre data er godt fire gange større end selve lagringsomkostningerne.
Det var to interessante timer, som deltagerne oplevede i selskab med Carsten.
Nytårsmøde 2023
Seniornetværkets traditionelle nytårsmøde med besøg af foreningens formand og direktør blev afholdt mandag den 9. januar i medlemshuset i Vermundsgade. Der deltog knapt 20 seniornetværksmedlemmer. De fik en god information af formanden Lisa Ferbing om det forgangne år. Lisa nævnte bl.a., at der var over 3000 medlemmer af Dansk IT, som havde vist interesse for DIT Akademi, som bl.a. gav mulighed for, at man kunne tilrette et uddannelsesforløb, som var skræddersyet til ens behov.
Projektet Hacker Stop havde også skabt stor interesse.
Der var et lille fald i medlemsantallet, hvilket primært skyldtes, at man havde renset ud i medlemskartoteket.
Vores nye direktør Jeanette Hartz fortalte lidt om sin baggrund, som ikke direkte var IT-orienteret, men projektorienteret. Hun havde siden ansættelsen mødt et meget engageret sekretariat med dygtige medarbejdere og et godt miljø. Hun så frem til et spændende 2023.
Efter mødet var der hyggeligt samvær og megen god snak til hjemmebagt kransekage og Crement
Der var 35 tilmeldte til årets sidste møde, som handlede om
Dansk Fintech.
Thomas Krogh, direktør for Copenhagen Fintech, fortalte om
udviklingen på fintech området siden han overtog direktørstillingen for ca. 6
år siden. Der var blevet etableret over 250 start-up virksomheder i den
periode, og Copenhagen Fintech rådede nu over et større millionbeløb, som kunne
udlånes som hjælp til start-up virksomheder. Sammen med Henrik Boensvang, som
var fintech-start-upper, gav han mange eksempler på hvordan fintech programmer
indgik i mindre og større virksomheders it-systemer, f. eks. såvel hos Danfoss,
Grundfos og Lego som i mange erp-systemer.
Henning Jensen fortalte om Dankort-systemets start i slutningen af 1970-erne. Om den lille gruppe på fem personer, som var sat til at udvikle en ”elektronisk check”, og de fem millioner danskere, som ikke ville have det nye system. Om pengeinstitutternes ønske om at opkræve gebyr for en elektronisk betaling såvel af betaleren som af betalingsmodtageren. Om verdens første lov om betalingskort. Om udviklingen af systemet, som krævede udbygning af telefonsystemet, indførelse af kryptering, nyudvikling af it-udstyr og tilvænning til elektronisk betaling via prisbelønnede reklamer i biografer, i radio og på TV.
Begge indlæg udløste stor spørgelyst blandt deltagerne.
Det var en oplagt gruppe, som ping-pongede med aftenens vært trafikleder Martin Eriksen. Det var spændende at se de 3 storrum – hver 3 etager høje – for henholdsvis vejtrafik, regionaltog og S-tog. Udsigten over byen fra 9. sal druknede i regnen, da man blev temmelig våd ude på den åbne bygningstop.
På det efterfølgende møde var spørgelysten stor og svarene ofte ganske detaljerede. Her svarede Kim Moltke-Olsen fra Siemens og Martin Erik side om side på de mange spørgsmål. Den debat kunne godt have fortsat efter afslutningstidspunktet kl. 22!
Da mødet var slut, sagde ganske mange tak for et godt arrangement og en spændende aften.
Ca. 20 seniornetværk-medlemmer deltog i årets sommermøde, som var henlagt til det nye Datamuseum i Hedehusene. Finn Verner Nielsen og Henrik Olsen fra datahistorisk selskab var vores værter.
De har begge været blandt tovholderne i det store arbejde med at etablere datamuseet i de nye lokaler på Charlotteskolen i Hedehusene.
Finn Verner gav en kort introduktion til baggrunden for flytningen fra lokalerne på Tapeten i Ballerup til Hedehusene og arbejdet med at flytte udstyr dels til Hedehusene og dels til et fjernlager sydøst for Køge.
Efterfølgende var der rundvisning i museet. Finn Verner og Henrik guidede hver et hold gennem udstillingen, som rummede mange spændende ting fra bl.a. Regnecentralens fødsel til nutidens pc-ere, hvor man bl.a. kunne se Apple udstyr fra de allertidligste modeller til nutiden.
Museet rummede også en fantastisk mosaik-væg, som stammede fra kantinen hos Christian Rovsing A/S. Her viste man firmaets historie med motiver fra de egne på kloden, hvor Rovsing udstyr var blevet anvendt.
Efter rundvisningen var der tid til socialt samvær og et glas frisk Pinot Gris hvidvin fra Alsace.
Fredag den 22. april 2022 havde seniornetværket besøg af projektleder Martin Lykkeskov Bahr, som fortalte om Sikkerhedsstyrelsens nye IT-system, der hjælper med at opspore farlige og/eller ulovlige produkter, som sættes til salg på internettet. Systemet er etableret i et samarbejde mellem Sikkerhedsstyrelsen og KMD. Det er baseret på avanceret billedgenkendelse og kunstig intelligens som sikrer løbende forbedring af kvaliteten i søgningerne.
Med baggrund i en prototype er systemet løbende blevet udbygget til at hjælpe sagsbehandlerne i Sikkerhedsstyrelsen til at opspore produkter, som evt. skal fjernes fra sælgeres hjemmesider.
Systemet er allerede kendt i udlandet. Det har vundet en af verdens fornemste innovationspriser hos Gartner, ” Gartner`s Eye on Innovation Awards for Government”. Desuden har Sikkerhedsstyrelsen opnået EU-finansiering af en international udvikling af systemet, som under navnet ”SAFE” allerede er taget i brug i 18 EU-medlemslande.
På et ”lidt forsinket” nytårsmøde var der godt 20 deltagere, som hørte bestyrelsesformand Lisa H. Ferbing og direktør Rikke Hvilshøj fortælle om, hvordan Dansk IT var kommet igennem corona-perioden. Foreningen havde nu ca. 13. 000 medlemmer og var stadig i fremdrift. Mange aktiviteter var blevet gennemført digital, bl.a. OffDig som i efteråret 2021 blev afviklet som en digital uge. 2022 arrangementet i marts var allerede fuldt booket.
Foreningen havde stor fokus på aktiviteter, som kunne være af faglig værdi for medlemmerne (give medlemsfordele, og være tilgængelige digitalt). DIT Akademi havde udviklet sig fornuftigt og den nye aktivitet HackerStop, som bl.a. fokuserede på at hjælpe de mindre virksomheder, havde også vakt interesse.Det er nu seks år siden, at vi i Seniornetværket fik forelagt planerne for Sundhedsplatformen (SP), som skulle udgøre kernen i et samlet it-system for hospitaler og sygehuse i Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Systemet er nu i drift og implementeret på alle sygehuse øst for Storebælt.
Hvad omfatter de videre planer for Sundhedsplatformen, og hvordan hænger platformen sammen med andre digitaliseringsinitiativer i sundhedssektoren?
Er der planer for yderligere udbredelse af platformen til primærsektor og praktiserende speciallæger?
Som borgere og patienter har vi flere it-systemer, som vi kan benytte os af, når vi vil følge vore egne sundhedsdata på nettet. Men det kan være svært at få overblik over, hvor vi kan finde hvad.
Der findes en stribe borgervendte systemer og platforme. Ud over MinSP, har vi sundhed.dk, MinLæge, MinSundhed og Medicinkortet. Hertil kommer, at vi jo alle her i Corona-tiden har benyttet nye løsninger til at understøtte os i forbindelse med test og vaccination, Coronapas mv.
Hvordan hænger det hele sammen?
De offentlige sygehuse må ofte henvise patienter til behandling på privathospitaler, når udrednings- og behandlingsretten skal overholdes. Hvordan kan vi som borgere få adgang til disse journaler?
Til at svare på disse spørgsmål har vi, som for 6 år siden, it-direktør Per Buchwaldt fra Region Sjælland på besøg. Per har siddet i programstyregruppen og den efterfølgende bestyrelse for den videre drift og udvikling af Sundhedsplatformen siden starten af 2013. Derudover sidder Per i Den Nationale bestyrelse for Sundheds-it og er i øvrig tidligere formand for Dansk IT.
Der har været, og er stadig, mange drøftelser om, hvilken indflydelse COIVD-19 har haft på danske elevers indlæring. Hvilken betydning har det haft for eleverne at blive undervist hjemme i flere måneder ad gangen? Og hvordan er de tekniske udfordringer blevet grebet an?
Det kan du nu blive klogere på fra to gymnasieelever, som vil fortælle om, hvordan de har oplevet at blive hjemmeundervist, de nye metoder og rutiner, undervisningskvaliteten samt det sociale aspekt af at sidde hjemme.
Olivia Storm er 19 år gammel og går på Gammel Hellerup Gymnasium sammen med Ophelia Engberg Bendixen på 17 år.
De mødte hinanden, da de startede i klasse sammen i grundforløbet i 1.g og har holdt sammen lige siden. På Olivias studieretning læser hun bioteknologi og matematik, og Ophelia læser samfundsfag og engelsk.
Udenfor skoletiden er Olivia mentor hos Mentor Danmark og arbejder derudover som poder hos Copenhagen Medical. Ophelia er en del af et diplomprogram hos Akademiet for Talentfulde Unge, hvor hun deltager i workshops og projekter.
Igennem det sidste år har Olivia skulle undervise online, og Ophelia har deltaget i online workshops med andre elever fra hele Sjælland. Derudover har de begge måtte lære at gå i skole på en ny og alternativ måde.
Københavns Metro d. 31. oktober 2018
Metroselskabet skal snart åbne for den nye Cityring og er også Bygherre for letbanen fra Lyngby til Vallensbæk samt for nye metrobaner til nye øer!? Samtidigt skal de to eksisterende metrolinjer fungere med så få fejl som muligt.
Netværket har fået lov til at besøge kontrolcentret for den eksisterende metro i Ørestaden samt få præsenteret Cityringen og de nødvendige it-systemer for at kunne køre en Metro samt om håndtering af kravstyring i så store projekter.
PostNord d. 27. september 2018
PostNord har på det seneste været udfordret med faldende omsætning grundet de historiske lave brevmængder. Med de faldende brevmængder og den dårlige økonomi har PostNord i Danmark været tvunget til at genopfinde sig selv. Det er sket ved en række ændringer, dels af produktionen, dels ved en omfattende revision af den infrastruktur, som understøtter den, og dels ved ændringer i organisationen.
PostNord vil vise os sin spritnye megaterminal i Ll. Skensved og dertil præsentere den logik, som ligger bag ændringerne, herunder
• Sammenlægning af Quickbreve og pakker
• Ny brevdistribution, hvor hver modtager kun betjenes en gang om ugen (blomsten)
• Nedlæggelse af mange lokale posthuse
• Effektiv distribution med et hub-and-spoke system (5 store pakke centre, 3 brev centre)
• Satsning på TPL (lagerhotel med pluk og distribution)
• Satsning på storgods (paller, partloads og fullloads)
Rigsarkivet d. 17. april 2018
Hvordan opbevares og gemmes nutiden data således, at de kan læses af vores efterkommere om 100 eller flere år? Oldtidens egyptere tænkte næppe på, at deres ”data” på papyrus eller på vægmalerier skulle kunne læses flere tusinde år senere. Men det kan de, og næsten uden problemer.
Opbevaring af nutidens enorme datamængder på en sådan måde, at de også er tilgængelige i fremtiden, er en opgave, som chefkonsulent Jan Dalsten Sørensen i Rigsarkivet beskæftiger sig med i det daglige arbejde. Og det er ikke nogen nem opgave.
Seniorklubben besøgte Rigsarkivet, hvor de hørte om, hvordan man sikrer, at de 30-40 terabyte data, som modtages hvert år, behandles og opbevares med henblik på at sikre dem for eftertiden.
Sommertur til BEC d. 16. juni
Årets sommerarrangement gik denne gang til Roskilde. Et besøg hos en af landets største bankdatacentraler blev efterfulgt af et besøg på et af Danmarks nyeste museer, RAGNAROCK, som er nabo til BEC.
Ca. 25 deltagere overværede hos BEC to meget interessante indlæg om de store udfordringer, som to nye EU direktiver stiller den danske pengeinstitutsektor overfor. Først persondataforordningen, som justitsministeriet netop har fortolket i et 1200 sider stort værk. Derefter PSD2 (Payment Service Directive II) som træder i kraft i begyndelsen af 2018, og som netop har medført en ny version af betalingstjenesteloven.
Begge direktiver indebærer store krav om tilpasning af eksisterende og udvikling af nye procedurer og dermed IT-systemer i den danske finansverden. Omtalen af dette kunne godt tage pusten af selv erfarne IT-folk.
Efter en frokost hos BEC var de fleste af deltagerne på besøg på museet RAGNAROCK. Her fik vi en guidet rundvisning i museet, som viser musikkens udvikling og påvirkning af samfundet i de seneste 50 år. Mange minder fra ungdommen dukkede op hos de fleste under rundvisningen.
Colossus: The first large-scale electronic computer d. 22. juni
Den internationalt anerkendte og førende Alan Turing forsker, B. Jack Copeland, holder foredrag på engelsk om Colossus computeren, som englænderne byggede mod slutningen af anden verdenskrig. Den var efter datidens forhold en kæmpemæssig og specialiseret elektronisk computer, der blev afgørende i arbejdet med at dekryptere meddelelserne fra de avancerede tyske Lorenz SZ40/42 krypteringsmaskiner (Tunny maskiner).
Jack Copeland skriver følgende om sit foredrag:
The story of Enigma and its defeat by the Bletchley Park codebreakers astounded the world. This lecture describes Bletchley’s success against a later, more advanced German cipher machine that the British codenamed Tunny. Broken Tunny messages contained intelligence that changed the course of the war and saved an incalculable number of lives. Colossus was central to the Bletchley attack on Tunny. Thomas H. Flowers and his team of engineers and wiremen built the first Colossus during 1943 in utmost secrecy and at terrific speed. By the end of the war in Europe, there were nine of Flowers' gigantic digital computers working around the clock in Bletchley's Tunny-breaking factory.
Først omkring år 2000 er det fulde materiale vedrørende Colossus og Tunny blevet afklassificeret og tilgængeligt for offentligheden. Jack Copeland’s foredrag vil medvirke til, at folkene bag den banebrydende Colossus maskine kan få den omtale i en bredere offentlighed, som de fortjener.
Individuel og/ eller kollektiv transport d. 25. september
Nye smartphone baserede løsninger til styring af delebilordninger i Storkøbenhavn og meget mere.
Med udgangspunkt i delebilordningen DriveNow, vil vi høre om forretningsidé og teknik bag denne service samt konkurrence med øvrige aktører i det marked.
Hvordan ser dette marked ud i fremtiden?
DriveNow er koblet på en service, så man kan benytte Rejsekortet til at bl.a. låse op og aktivere den reserverede bil.
Hvilke muligheder og begrænsninger giver det – og hvilke konkurrencefordele indebærer det.
Vil man f.eks. være bundet af offentlige støtteregler og andre reguleringer?
Videre vil disse emner blive bundet sammen med Arrivas forskellige andre former for transport, mest kollektiv transport.
Her vil også fremtiden for selvkørende busser komme ind i billedet.
Fra Arriva vil Business Development Director Jens Boe Jacobsen og Chef for Arriva mobilitetsservices Morten Jakobsen give indlæg. Morten med hovedvægten på DriveNow løsningen.
Mødet finder sted i DDHFs lokaler i Ballerup Magleparken 5, 2750 Ballerup.
Internet of Things (IoT) d. 22. november
Det lyder så nemt - hvorfor er det så, så svært.
Hvis man har et Ingeniør-gen, er IOT jo egentligt simpelt. Med Moore's-lov har vi i dag single-chip processorer med tilstrækkelige ressourcer til at håndtere både fysisk IO og diverse netværksprotokoller.
Men når dimserne rammer den virkelige verden, viser der sig en lang række udfordringer, som slet ikke er så lette at håndtere. Vanskelighederne går lige fra produktudvikling, installation og vedligehold til udfordringer om sikkerhed og i høj grad også privacy.
IOT er allerede igang - også selvom alle udfordringerne ikke er løst - og udviklingen går stærkt. Vi oplever allerede forandringer omkring os - nogle kommer stille og roligt - andre vil komme som en overraskelse for selv store og veletablerede virksomheder. Det spændende bliver, hvor mange der bliver "slået hjem" undervejs, fordi man var for hurtigt ude eller for langsom til at komme igang.
Indlægget vil primært fokusere på de vanskeligheder, som endnu ikke er løst. Når der først er fundet løsninger skal ingeniørerne nok få dem realiseret.
Dagens foredragsholder er Thomas Peter Sonne Olesen. Thomas er uddannet på DTU og CBS som civ.ing og HD informatik og økonomistyring. Har arbejdet ca. 10 år hos DDE med operativsystemudvikling, efterfulgte af ca. 10 år på Teknologisk Institut med videnformidling og ledelse. Herefter var han med til at starte Lakeside A/S, hvor han de seneste 10 år har arbejdet med konsulentopgaver inden for IT-arkitektur og forretning.
Mødet finder sted i DDHFs lokaler i Ballerup Magleparken 5, 2750 Ballerup.
15. januar: Nytårsmøde
Nytårsmøde hos Statens IT med indlæg fra Michael Ørnø, direktør for Statens IT samt foreningens formand, Carsten Nørgaard og foreningens (nye) direktør Rikke Hvilshøj.
Jubilæumarrangement d. 13. juni
Et rigtig spændende jubilæumarrangement i Seniorklubben, som blev afholdt den 13. juni 2016 hos Widex i Allerød.
I foråret 1991 blev det første møde i den nystartede seniorklub i DANSK IT afholdt. Det skete på Datacentralen, som dengang var statens IT-central. Det var derfor et 25 års jubilæummødet, som formanden for Seniorudvalget, Henning Jensen, kunne byde velkommen til den 13. juni 2016.
De ca. 40 deltagere fik en spændende fortælling om opbygningen af en teknologisk meget avanceret virksomhed, som hører til blandt de førende på verdensplan. Såvel hardware som software i et høreapparat er uhyre avanceret teknologi, som stiller store krav til udvikling og produktion. Den skarpe konkurrence på høreapparatmarkedet kræver, at man hele tiden er på forkant af teknologien.
Vi så egen chip-produktion i mindre skala, vi så 3D print og vi hørte om softwareudvikling, som gjorde det muligt at indstille et høreapparat til hver enkelt kundes specielle behov
I forbindelse med arrangementet var Widex vært ved en frokost. Efter arrangementet var der socialt samvær i klubhuset på den nærliggende Scandinavian Golfbane. Her så vi Henning Larsens imponerende arkitektur.
Besøg hos 3Shape d. 6. september
Seniorklubben på besøg hos en dansk verdenssucces 3Shape, som blev afholdt den 6. september 2016
Hvem vidste, at der bag den flotte facade på Holmens Kanal nr. 7 gemmer sig en dansk verdenssucces?
En DTH-studerende og en CBS-studerende fandt sammen for ca. 15 år siden. Den ene havde produceret en scanner som sit eksamensprojekt, den anden havde business viden. Sammen fandt de ud af, at en scanner og CAD/CAM software kunne anvendes til noget spændende. Første kontakt var til den danske høreapparatindustri. Det blev til et samarbejde med Widex omkring udvikling en af maskine, som kunne 3D printe den lille ”dims”, som sættes ind i øret. Den skal jo tilpasses individuelt til brugeren.
Senere blev det dentallaboratorier og tandlægeklinikker som blev den primære kundegruppe. Scanning af tandaftryk og senere scanning direkte i munden har reduceret tid og pris for produktion af kroner og andre komplicerede tandreparationer.
3Shape er blandt de tre førende virksomheder på sit område, og kan i dag tilbyde teknologisk førende udstyr til deres kunder. De har tre gange vundet ”Entrepeneur of the Year” prisen, og er tildelt andre nationale og internationale priser. I USA kaldes 3Shape ”The Google og the CAD/CAM industriy”.
Senior Product Manager, Sven Nonboe var en spændende og engageret foredragsholder for seniorklubbens mødedeltagere.
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999:
1998
1997:
1996:
1995:
1994:
1993:
1992:
1991: