Viden er magt, hvis den deles med andre
Dygtige og passionerede medlemmer er, hvad du kan forvente som netværksmedlem. Et udbytte, som er priceles ifølge netværksfacilitator Allen Jellas.
Allen Jellas har siddet i facilitatorstolen for netværksgruppen Scrum og agile practices siden marts 2021.
Vi har spurgt Allen om, hvad der er særligt ved ”hans” netværksgruppe samt, hvorfor flere og flere virksomheder taler om agilitet.
Hvorfor arbejder flere og flere virksomheder og organisationer agilt?
- Jeg tror, at agilitet og Scrum bliver mere og mere relevant, fordi vi lever i en uforudsigelig verden, og mange har indset, at mange planer ikke altid holder fra enden til anden.
- Her er det, at agilitet er en kæmpe styrke, for arbejder i agilt, kan du og din organisation hurtigt tilpasse jer det nye samt være omstillingsparate. Samtidig arbejder alle stadig mod et fælles mål – også når dette mål skal tilpasses eller vejen derhen ændres. Så er alle stadig enige om, hvad der skal gøres og hvordan.
- Som leder skal du huske på, at den nye generation på arbejdsmarkedet har nogle andre ønsker og forventninger om frihed, kreativitet og samarbejde på tværs af fagligheder og kompetencer. Og her matcher den agile tankegang bare bedre. Og i samfundsdebatten om manglende arbejdskraft er dette vigtigt at huske på.
Allen Jellas, Sr. Agile Coach v. Svitzer
Facilitator for netværksgruppen Scrum og agile practices
I mødes fire gange om året til netværksmøder. Hvilket udbytte får jeg som netværksmedlem?
- Som medlem af netværksgruppen får du mulighed for, i et åbent og respektfuldt miljø, at bidrage med dine faglige erfaringer, lære af andres erfaringer, møde dygtige, engagerede og seje mennesker, som arbejder i forskellige industrier, men som brænder for agilitet, og som ønsker at blive bedre og gøre dig bedre.
- Du vil opleve en passion for agilitet, da vi alle tror på, at agilitet kan gavne både arbejdsmæssigt og personligt. Vi har det sjovt under møderne og lærer altid noget nyt. Men der er også plads til at komme med faglige frustrationer og sætte sig i ”den varme stol”, så vi beskæftiger os med din udfordring eller problemstilling.
- Du skal derfor være motiveret af at hjælpe andre, bidrage med dine erfaringer og være nysgerrig på, hvordan andre går til opgaver og udfordringer, hvis du bliver en del af gruppen. Men så vil også opleve et fagligt sammenhold, hvor der er plads til fortrolige samtaler.
- Vi mødes fire gange om året. Oftest mødes vi i Dansk IT´s mødelokaler på Østerbro, men nogle gange er vi ude hos hinanden for at se, hvordan de forskellige har indrettet sig. Møderne varer fra kl. 09.00 til omkring kl. 16.00. Vi begynder altid med let morgenmad og snak og networking. Derefter går vi i gang med dagsorden, som vi i fællesskab aftalte til sidste møde. På den måde sikrer vi, at vi beskæftiger os med de områder, som optager medlemmerne.
- Ofte har vi en rundt-om-bordet, hvor alle deler, hvad der optager dem i øjeblikket, og hvad der er sket siden sidst. Det er også her, man kan nævne, hvis der er en problemstilling eller udfordring, man gerne vil have de andres take på. I løbet af dagen har vi tre til fire oplæg afhængig af emner og drøftelser efter hvert oplæggene.
- Vi er meget opmærksomme på at holde pauser i løbet af dagen, så vi kan få netværket med hinanden. Og vi afslutter altid møderne af med feedback, og hvad vi skal fokusere på næste gang, så programmet næsten er på plads, inden vi siger tak for i dag.
Som facilitator sammensætter du mødeprogrammer og finder oplægsholdere. Hvilken værdi får du ud af at være netværksfacilitator?
- Jeg er nysgerrig af natur og har altid et ønske om at dele mine erfaringer med andre. Jeg tror på, at viden er ”magt”, og derfor skal man dele det med andre. Jeg synes derfor, at det er vigtigt at udvide sit netværk og lære fra andre. Netværksgruppen har hjulpet mig med at udvide mine horisonter med hensyn til agilitet fordi, jeg lærer af andres erfaringer og udfordringer. Derudover ved jeg, at jeg altid kan skrive til gruppen, hvis jeg har faglige spørgsmål.
- Så selvom jeg er facilitator, og det er mit ansvar, at dagen forløber planmæssigt, så lærer jeg jo også en masse til hvert møde. Det er interessent for mig at høre, hvad andre arbejder med, hvilke muligheder de ser med agilitet samt, jeg vokser i min rolle som facilitator efter hvert møde.
- Jeg mener, at selvom min arbejdsplads skal undvære mig i fire dage om året, så får de en endnu mere motiveret medarbejder, som kommer hjem med hel masse ny viden og gode input til, hvordan vi kan gøre agilitet endnu bedre i vores firma. Og det samme gælder jo netværksmedlemmerne og deres virksomheder.
- Det er også derfor, at det er vigtigt, at virksomheder ikke kun måler medarbejdernes medlemskaber af for eksempel en netværksgruppe i kroner og øre. Men at være en del af en netværksgruppe er noget, som drives af passion og interesse. Det er et sted, hvor man udveksler erfaringer, lærer noget nyt, ser hvad der sker i andre brancher og industrier samt møder nogle rigtige dejlige og dygtige mennesker, og det er priceless.
- 4 årlige møder fra kl. 08:30-16:00
- Mødested: København
- Teamwork
- Agile coach, enterprise coach, scrum master - hvad er forskellen?
- Hvad betyder agile transformation
- Product Owner og andre roller vs traditionelle roller
- Arbejde med product vision, strategy og roadmap
- Værktøjer og hvordan vi bruger dem
- Facilitering
- Agil ledelse og hvordan man arbejder som en agil leder
- Andre agile scaling frameworks