”Du får værdifuld sparring fra eksterne kollegaer”

Torben Rasmussen fra Vestas har været medlem af netværksgruppen It-arkitektur i praksis i mere end 10 år. Det er muligheden for at træde ud af dagligdagens hamsterhjul og fordybe sig i nye trends og teknologier sammen med andre dygtige arkitekter, der motiverer Torben. Og så skaber det stor værdi at få input og sparring fra andre end Vestas medarbejdere.

-Arkitektur udvikler sig hele tiden og har altid gjort det. Du kan aldrig påstå, at du har lært, hvad der er at lære om arkitektur. Det er en teknologisk udvikling, som går med forrygende hast, så der er hele tiden nye tendenser, trends og krav, vi skal sætte os ind og være på forkant med, fortæller Torben Rasmussen. 

Torben Rasmussen sidder som Senior Architect hos Vestas Power Solutions i Århus, hvor han beskæftiger sig med løsningsarkitektur og er ansvarlig for at levere data til infrastruktur og digitale løsninger. 

Torben har været medlem af netværksgruppen ”It-arkitektur i praksis” i mere end 10 år. Medlemskabet af netværksgruppen har han taget med sig til de forskellige arbejdspladser, han har haft igennem årene, da han altid har kunne få udbytte af netværksmøderne og bringe værdi tilbage til arbejdspladsen. 

-Da jeg i sin tid søgte en netværksgruppe, efterspurgte jeg et forum, hvor jeg kunne få faglig inspiration og møde ligesindede arkitekter i nogle rammer, hvor man diskuterer alle mulige emner. Det har jeg bestemt fået i denne netværksgruppe. I gruppen sidder nogle stærke profiler, som ved rigtig meget om forskellige emner, som de deler med os andre. Så selv efter mere end 10 år glæder jeg mig stadig til møderne, fordi jeg ved, at jeg får god inspiration. 

Op ad heksekedlen og et kig i krystalkuglen 

Som de fleste andre har Torben en travl hverdag. Han sætter derfor stor pris på de fire netværksmøder, som han har i kalenderen i løbet af et år. Her mødes han med de andre medlemmer til netværksmøder fra klokken 9 til 16 til faglige oplæg og diskussioner.

-Jeg synes, at det har stor værdi, at jeg bliver taget ud af min dagligdag, hvor alt går hurtigt. Jeg kommer op ad heksekedlen, og til gengæld får jeg mulighed for at bruge tid på at diskutere og snakke om emner, som er spændende, og som jeg kan fordybe mig i.

Emnerne kan være meget forskellige, og der kan være et emne, som ikke skaber direkte værdi for Torben og Vestas i dag eller i morgen, men det er viden og indsigt, som giver værdi på sigt.

-Til møderne får jeg indsigt i nye emner og lærer om nye ting, som vi måske skal til at begynde at tænke over og have på vores roadmaps.

Ofte er der tre eller fire punkter på mødeagendaen. Og ofte er det netværksmedlemmerne selv eller facilitator, som holder oplæg i løbet af dagen. Det kan enten være om ny teknologi, nye trends eller et oplæg, som lægger op til gruppediskussion blandt deltagerne. 

-Alle medlemmerne er meget engagerede og diskussionslysne og har noget på hjerte. Men drøftelserne sker altid i en god tone og med stor respekt for hinanden og med humor. Vi vil virkelig gerne hjælpe hinanden med vores faglige udfordringer og gøre hinanden bedre.  

Eksterne kollegaer fra konkurrerende virksomheder  

Netværksgruppen består af forskellige typer arkitekter, som sidder i forskellige typer virksomheder. Men det er ikke til at mærke, når diskussionerne og erfaringerne først bliver delt over mødebordet.
 
-Det er faktisk ligegyldigt, om man sidder i en finansvirksomhed eller teknologivirksomhed som Vestas. Emnerne er fælles for os alle, og vi har alle brug for at drøfte og blive klogere på dem. Der kan selvfølgelig være emner i ny og næ, hvor de havde mere relevans, hvis jeg arbejdede med offentlig it eller finans. Men jeg synes faktisk, at det er okay, at der er nogle emner, som ikke direkte er anvendelige for mig. Det er stadig interessant at høre, hvad der optager andre.
 
Torben sætter pris på, at der både er tid til fordybelse til møderne grundet oplæggene, men at der er lige så meget fokus på relationerne til de andre netværksmedlemmer. 

-Når man bruger en hel dag sammen, får man opbygget relationer til hinanden, så man er tryg i, at man næsten kan diskutere ens egen virksomheds mest hemmelige emner, fordi man ved, at de ikke kommer videre. Alt bliver sagt i dyb fortrolighed. Man skal derfor ikke være bange for konkurrenter i netværksgruppen. Der er nogle spilleregler for, hvordan tingene fungerer til møderne, og det synes jeg, er utroligt stærkt.

Skyd på arkitekten

Torben bruger fire hele dage om året på netværksmøder. Plus transporttid til København hvor de fleste møder bliver afholdt. Det kan for nogle virkelig afskrækkende – især for ledere, som skal undvære dygtige medarbejdere i løbet af året. 

Torben er dog ikke i tvivl om, at hans deltagelse i møderne giver Vestas værdi. 

-Min påstand er, at investeringen i at frigøre en medarbejder fire dage årligt, kommer tilbage i merværdi til virksomheden. Fordi det jeg samler op, det jeg lærer, og den sparring jeg får på mine og min virksomheds udfordringer, er uvurderligt for mange af os. Og det ville tage lang tid, hvis man skulle bygge samme viden, feedback eller sparring op eller få etableret i sin egen virksomhed i hverdagen.

-Jeg føler mig overbevist om, at møderne giver på bundlinjen og er en klar merværdi for virksomheder. Du får adgang til viden og erfaring, som for mange af os kan være svært at finde i vores egen virksomhed. 

-Vi har nogle gange et agendapunkt, som vi kalder ”Skyd på arkitekten”. Ideen er, at man kan sidde med en problemstilling, man gerne vil have feedback og erfaring på. Så du præsenterer den for netværksgruppen, og så får du deres uforbeholden mening. Og den kan tit være meget mere bredt funderet, end hvis man sad i sin egen virksomhed, hvor der tit kan være lidt mere smal fokus omkring de ting, man arbejder med. I gruppen er det jo folk, der arbejder i andre virksomheder, og har nogle helt andre vinkler på dine problemstillinger, og de har andre erfaringer, og det giver stor værdi. 

-At få den sparring og inspiration fra eksterne kollegaer fra andre virksomheder og brancher er virkelig værdifuld og ikke til at finde andre steder.

Mere om IT-arkitektur i praksis

  • 4 årlige møder
  • Mødested: København 
 

Indhold - Torsdag - d. 12-11-2020

Netværksgrupper

Få faglig sparring, ny viden og stærke relationer
IT Arkitektur i praksis

Indhold - Torsdag - d. 12-11-2020

It-arkitektur i praksis

Netværksgruppen arbejder ud fra præmissen, at der er en direkte linje fra kvaliteten på softwaren til virksomhedens resultat.