Program, Netværksdagen 2024
Keynote: Lever AI op til hypen? v. Marcel Mirzaei-Fard & Henrik Moltke, tech-journalister og podcast-værter, DR Danmarks Radio
Netværkets individuelle program:
Emnet for Netværksdagen er AI - og det giver ligeledes mening at vi i netværket diskuterer videre omkring de meget forskellige aspekter, der er i forbindelse med temaet. For Enterprise Arkitekter er der både en rolle i at sikre, at det er de rigtige teknologier, som kommer ind i virksomhederne, samt at det sker under de rigtige rammer - og med den udvikling, der er i AI teknologi, er det noget af en mundfuld og med mange holdninger fra andre, som man tilmed skal forholde sig til
3 korte oplæg på tværs af grupperne
Netværkets individuelle program: ovenstående program fortsat
Sikkerhedsområdet har fået voksende opmærksomhed i virksomhederne - helt op på øverste niveau.
Det er normalt ikke en integreret del af EA funktionen - men koblingen i at samtænke valget af sikkerhed med arbejdet og perspektivet man har som EA funktion, er oplagt.
Bo Drejer har arbejdet med begge områder som rådgivningsområder og er derfor oplagt til at være ekstern oplægsholder til dette tema.
Bo vil bl.a. komme ind på hvordan han praktisk har sat rammer for sikkerhed og gennem EA arbejdet og været med-driver for etablering af en Security by Design kultur
Det sidste år er AI blevet hypet i en hidtil uset grad. Det har været umuligt at komme udenom - men hvad er egentlig op og ned i den forbindelse. Vi har efter al sandsynlighed kun set den spæde start - og fremtidig impact er vanskelig at forudsige.
Hvordan stiller vi os som Enterprise Arkitekter overfor dette fænomen? Har vi en rolle?
Dagens emne behandles uden ekstern indlægsholder - men vi kommer selv til at bidrage til fagligheden og behandlingen af emnet. Olav trækker på sin konsulentværktøjskasse, og sikrer at vi kommer godt igennem emnet og forhåbentlig, så alle går derfra nogle tanker rigere og måske med en egen aktionsliste.
NIS2 for arkitekter?
Oplæg fra:
• Rene Bergman, Bergman Compliance ApS
• Frank Plauborg, Bankdata
• Asger Lund, Advokatfuldmægtig, Poul Schmidt/Kammeradvokaten
• Torben Jørgensen, InfoSec Partners ApS, Sweet Geeks, Formand for Dansk IT's fagråd for Informationssikkerhed
Efterfulgt af paneldebat
På sidste netværksmøde aftalte vi at tage Low/No-code op som tema.
Anvendelsen af Low/no-code løsninger vinder mere og mere frem. Gartner forudser en kraftig vækst over de kommende år. Der findes forskellige løsninger, man kan anvende – og det er for mange virksomheder besnærende, at man kan få hurtige løsninger udviklet, og uden at være afhængige af hard-core programmører, som knap ressource. Men hvad gør det ved arkitekturen? Hvordan kan man sikre fortsat at være i kontrol på diverse fronter.
Dette vil vi drøfte – og til formålet kommer Sune Lomholt, som har beskæftiget sig mange år med både Enterprise Arkitektur og endvidere også med Low Code. Sune er konsulent – og jeg har selv haft fornøjelsen af, at arbejde sammen med ham på flere projekter.
Ser frem til en spændende og givtig behandling af emnet.
Status på EA som område
De fleste af os har været i berøring med EA gennem ganske mange år – og tiderne skifter, det er hype, som kommer og går – og noget som er mere varigt. EA som funktion – og os som Enterprise Arkitektur – har i den grad behov for at følge med tiden og forholde os til trends. Men vi har også behov for at vise resultater for de virksomheder, vi arbejder i.
Det kommende møde har fokus på netop dette – og er anledning til at bruge tid til at få dette vendt med input fra samtlige deltagere. I må meget gerne på forhånd gøre jer nogle tanker om emnet – som så bliver delt på mødet.
Vi har til dette emne ikke eksterne indlægsholdere – men har den kollektive erfaring og holdninger som input til en spændende dialog.
Oplæg – Hvordan kommunikerer man EA
v. Paul van der Merwe, Head of EA
På dette EA netværksmøde, var der et helt specielt programpunkt - et indlæg fra en virkelig kapacitet: Paul van der Merwe, som er Head of EA i en stor international bank, der gennem de seneste år er ekspanderet kraftigt i Afrika - med de udfordringer, som dette giver i hvordan EA håndteres. Paul har for nyligt været inviteret af Gartner Group til at give en præsentation på det nyligt afholdte symposium - og det er denne præsentation, som vi nu får lejlighed til at høre og diskutere.
Den kommer rundt om hvordan man kommunikerer EA.
Paul har endvidere været Chair i Architecture delen af Open Group og er virkelig en kapacitet på området. Paul deltager virtuelt fra Sydafrika - først med selve præsentationen og siden i diskussionen, hvorefter vi selv fortsætter indenfor samme emne omkring hvordan man kommunikerer EA til ikke IT kyndige.
Arkitekturmodellering med ArchiMate – noget for mig?
v. Jens Kjærby, Global Head of IT at Missionpharma
Jens Kjærby vil give en grundlæggende introduktion til ArchiMate. ArchiMate er The Open Group's Visuelle EA modelleringssprog.
I Danmark bliver ArchiMate i stadigt stigende omfang taget i brug i både den offentlige sektor, samt i adskillige brancher som f.eks. den finansielle sektor, energisektoren og pharma.
Alt efter interesse på dagen vil Jens inddrage beslægtede emner som TOGAF (Version 10 udkommet i april 2022) og FDA (Fællesoffentlig Digital Arkitektur).
Alle mødedeltagere får et eksemplar af bogen ”ArchiMate® 3.1 - A Pocket Guide”.
I takt med et hastigt forandrende applikations- og teknologilandskab, nye organiseringsformer, krav om mere effektive processer, flere leverancer per tidsenhed, vekselvirkning med omverdenen samt adgang til og brug af data, er presset på udviklingsorganisationerne forøget dramatisk. Naturligt nok ser de sig om efter hjælp, særligt at få adgang til højt tilgængelige, højtydende, sikre, skalerbare, fleksible, priseffektive, etc. fælles tjenester, der kan tilgås og bruges mere eller mindre “out of the box”. Integrationsplatforme er en af de kritiske fælles tjenester der altid er bud efter …
Dagens oplæg holdes af Bo Klausen, tidl. Head of Integration Platforms, som giver et indblik i forløbet en stor dansk rederivirksomhed der gennem de seneste to år har transformeret sig fra en projektorienteret organisation til en “value-driven” produktorganisation med autonome leveranceenheder og udstrakt brug af cloud tjenester som strategisk målteknologi ovenpå et legacy-landskab. Oplægget fokuserer på konteksten, kræfterne og beslutninger i eksekveringen af en udarbejdet integrationsstrategi som enabler for autonomi og øget leverancehastighed og søger at belyse spørgsmålene: Hvilke aspekter bør indtænkes når nye enterprise-wide integrationsteknologier tænkes indført? og hvad kan man gøre når planen rammes af realiteten?