Teknologiarkitekt

Beskrivelse

Teknologiarkitekten er ansvarlig for det strategiske valg af teknologi. Teknologiarkitektens arbejdsområde omfatter ansvar for design af det centrale datacenter og/eller decentrale it-infrastrukturer og vedligeholdelse af infrastrukturen.

Teknologiarkitekten er desuden ansvarlig for at applikationer og it-services på tværs af organisationen bliver vedligeholdt og opdateret – dvs. når der er f.eks. er ændringer eller opdateringer at sørge for, at disse bliver rullet konsistent ud. 

Teknologiarkitekten arbejder tæt sammen med applikationsarkitekter og de andre arkitekter for at sikre et teknisk arkitekturdesign, der lever op til de non-funktionelle krav som forretningen stiller (skalabilitet, pålidelighed, management, ydelse og sikkerhed), og for at sikre at de løsninger der udvikles/købes passer ind i den besluttede infrastruktur.

En teknologiarkitekt vil typisk være specialist indenfor et eller flere produktområder, f.eks. netværksudstyr, servere eller directory design/implementering, og måske besidde en eller flere certifikationer. I organisationer hvor man ikke anvender selve termen som jobtitel varetages rollen måske af medarbejdere med titler som f.eks. it-chef, systemadministrator, udvikler, eller solutionarkitekt.

 

Kompetenceprofil

Kompetence Profil Teknologi Arkitekt

 

Gode råd

På dansk ses ofte anvendt ”it-arkitekt”, men det er en noget upræcis betegnelse. Også den mere præcise betegnelse "infrastrukturarkitekt" ses anvendt. Teknologiarkitekten kaldes ofte på engelsk ”infrastructure architect”, ”technology architect” og ”system architect”. 

Teknologiarkitekten benytter i sær de dele af de tværoffentlige metoder og værktøjer på digitaliser.dk og Dansk IT Architecture Competence Framework, som har fokus på tekniske standarder og infrastruktur.

 

Sidst opdateret 2020-12-23 Advisoryboardet for Dansk IT Arkitektur Certificering.